Fudbal

opet renoviranje

Gdje će Zmajevi ugostiti Azure? Ni Bilino polje trenutno ne ispunjava uslove

28/03/2019

Ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić tvrdi da nema razloga za brigu, ali i otkriva da samo jedan stadion dolazi u obzir kada je u pitanju organizacija meča sa Italijanima

Jednu od najvažnijih utakmica ove godine za reprezentaciju BiH, sasvim sigurno, predstavljat će okršaj sa Italijom 15. novembra, u sklopu 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Riječ je o susretu koji je UEFA označila kao utakmicu A kategorije. To je najveći rang za neki meč pod okriljem Evropske nogometne asocijacije, a obično takvu oznaku nose dueli sa “najzvučnijim” reprezentacijama poput Francuske, Španije, Njemačke, Engleske…

Trenutno u našoj zemlji nijedan stadion ne ispunjava u potpunosti uvjete za takvu utakmicu.

O čemu je riječ? Novinarima. Svi naši stadioni, po pitanju uslova za rad medija, osposobljeni su za utakmice B kategorije. Međutim, za susret protiv Azzurra potrebno je odgovoriti na puno veće kriterije.

Potrebno je da stadion ima press-tribinu od 100 mjesta, sa 70 stolova za laptope i priključcima za internet i utičnice za struju. Sala za press-konferenciju mora osigurati mjesto za 80 novinara, a mix-zona za 50. Nabrojani kriteriji mogli bi se improvizovati i ispuniti na Bilinom polju, ali postoje drugi, veći, problemi.

Džekina Amra pokazala svoju prvu tetovažu (FOTO)

Potrebno je osigurati sobu za rad novinara sa 50 mjesta i prostoriju za rad fotoreportera za 25 osoba. A takve prostorije trenuno nemaju ni Grbavica, a ni Bilino polje.

Ipak, ekspert NSBiH za nogometnu infrastrukturu Nihad Hodžić tvrdi da nema razloga za brigu, ali i otkriva da samo jedan stadion dolazi u obzir kada je u pitanju organizacija meča sa Italijanima.

“Zasad je to isključivo stadion u Zenici. Samo tu možemo igrati sa Italijom i tako će gotovo sigurno biti. Što se tiče ispunjavanja uvjeta, sve što bude bilo potrebno doraditi, to će biti i učinjeno”, ističe Hodžić u izjavi za SCsport.ba.

Dakle, prema svemu sudeći, pred stadionom Bilino polje je još jedan proces renoviranja. Potrebno je proširiti kapacitete za predstavnike medija, ali vremena ipak nema napretek.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.