savladali australiju

Genijalni Messi odveo Argentinu u četvrtfinale Svjetskog prvenstva

messi

Argentina je savladala Australiju rezultatom 2:1 i zakazala duel sa Nizozemskom u četvrtfinalu

Argentina je večeras savladala Australiju i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru.

Nije to bila spektakularna utakmica, čak se može nazvati i monotonom pored tri viđena gola, ali Gaučosi su jednostavno pokazali veći kvalitet na ovoj razini takmičenja.

Do vodstva Argentina dolazi u 35. minuti, i to preko Lionela Messija. Nakon što je kapiten Argentine ubacio s desne strane, lopta je izbijena. No ubrzo se vratila u kazneni prostor do Otamendija, koji ju je smirio za Messija. Kao i puno puta u karijeri, Messi je jačom, lijevom nogom naciljao suprotni kut i prizemnim udarcem zabio u 1000. utakmici u karijeri. Ovo je ujedno bio prvi Messijev gol u nokaut-fazi svjetskih prvenstava.

Drugi pogodak južnoamerička selekcija postiže u 57. minuti. Stisnuli su De Paul i Alvarez australskog golmana Ryana, koji ih je pokušao predriblati. No, kako nije uspio, tako mu je Alvarez oduzeo loptu i lagano je gurnuo u gol.

Činile se da će Argentinci s laganih 2:0 privesti meč kraju, ali Australci su ipak odbili potpisati kapitulaciju tek tako. Prednost Gaučosa u 77. minuti prepolovio je Goodwin, kada je iz prve s 25 metara snažno opalio odbijenu loptu. Na putu prema golu dotaknula je Fernandeza i prevarila golmana Argentine Martineza, koji je otišao udesno, a lopta ulijevo.

U samom finišu meča Aziz Behich je nakon odličnog prodora imao sjajnu šansu da izjednači, ali njegov udarac u zadnji tren je blokirao Lisandro Martinez.

Njegov prezimenjak Lautaro je zatim mogao staviti tačku na cijelu priču, ali promašio je dvije velike prilike koje mu je servirao Lionel Messi.

Kuolu se u sedmoj minuti nadoknade mogao proslaviti, ali golman Emiliano Martinez je odbranio njegov udarac iz blizine.

Do posljednjeg sudijskog zvižduka tako je ostalo 2:1, Argentina je među najboljih osam ekipa na SP.