Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gerd Muller boluje od Alzhajmerove bolesti

Sports
Football - 1972 UEFA European Football Championship - Final: West Germany 3 Soviet Union 0 18/06/1972 West Germany's Gerd Muller celebrates after scoring his second, and his side's third, goal in the Heysel Stadium, Brussels

Legenda njemačke fudbalske reprezentacije i minhenskog Bayerna Gerd Muller (69) boluje od Alzhajmerove bolesti.

Poznat pod nadimkom “Bombarder”, Muller je u svojoj blistavoj karijeri postigao čak 68 golova u svega 62 utakmice za nacionalni tim tadašnje Zapadne Njemačke. U dresu Bayerna je također bio briljantan postigavši 398 golova u takmičarskim utakmicama. Tokom karijere je nastupao još za Nordlingen i Fort Lauderdale, pa ukupna brojka njegovih golova iznosi preko 650.

Sada se bori sa teškom bolešću koja uzrokuje probleme sa pamćenjem, razmišljanjem i ponašanjem. Njemački mediji javljaju kako je Muller već podvrgnut terapiji.

“Gerd Muller je jedan od najvećih svjetskih fudbalera svih vremena. Vjerovatno se više nikada neće pojaviti strijelac poput njega. Bez obzira na sve svoje uspjehe uvijek je bio skroman, što me je posebno impresioniralo kod njega. Bio je fantastičan timski kolega i prijatelj. Uvijek će imati posebno mjesto u Bayernovoj porodici”, rekao je Karl-Heinz Rummenigge, predsjednik minhenskog kluba.

Muller je osvojio zlatnu kopačku sa deset postignutih golova na Svjetskom prvenstvu 1970. godine. Četiri godine kasnije postigao je pobjedonosni gol za Zapadnu Njemačku u finalu Mundijala protiv Holandije za trijumf 2:1. Dugo vremena je držao rekord po broju postignutih golova u jednoj kalendarskoj godini. Bilo je to 1972. kada je čak 85 puta zatresao protivničke mreže. Rekord je trajao sve do 2012. kada ga je srušio jedan od najboljih fudbalera današnjice Lionel Messi.

Nakon što je završio igračku karijeru svoje ogromno znanje i iskustvo prenosio je ka trener na mlade naraštaje Bayerna. Učestvovao je u stvaranju nekih od najboljih fudbalera Njemačke i Bayerna, kao što su Philipp Lahm, Bastian Schweinstiger i Thomas Muller.