Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gianni Infantino izabran za predsjednika FIFA-e

infantino

Nakon drugog kruga glasanja, koje je u petak održano u Cirihu, za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) izabran je Gianni Infantino, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vratit ćemo ugled FIFA-i, svi trebamo biti ponosni na posao koji ćemo raditi u narednom periodu”, rekao je Infantino u svom prvom obraćanju nakon izbora na čelo FIFA-e.

Infantino je sa 115 glasova izabran za novog predsjednika Svjetske fudbalske federacije, dok je šeik Salman bin Ebrahim al Khalifa, koji je također ušao u drugi krug, osvojio 88 glasova.

U drugom krugu glasanja jedan od dva preostala kandidata morao je dobiti najmanje 104 glasa kako bi postao novi predsjednik FIFA-e.

Nakon prvog kruga glasanja na Vanrednom kongresu FIFA otpali su princ Ali bin al Hussein i Jerome Champagne, dok je Tokyo Sexwale uoči početka glasnja povukao svoju kandidaturu.

Infantino je u prvom krugu osvojio 88 glasova, a šeik Salman 85, iza njih je bio al Hussein sa 27 i Champagne sa sedam.

Joseph Sepp Blatter se nije pojavio na Vanrednom kongresu u Cirihu kako bi predao vlast svom nasljedniku. Razlog je jednostavan, a to je šestogodišnja zabrana obavljanja bilo kakvog posla u fudbalu, koja mu je od strane FIFA izrečena zbog finansijske zloupotrebe položaja. Švajcarac je proveo 17 godina na čelu FIFA, od juna 1998. do suspenzije u oktobru prošle godine.