Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Golmani na SP grubo krše pravila igre, a niko ih ne kažnjava (FOTO)

penal

Golman mora ostati na crti dok igrač ne udari loptu.

To je Fifino pravilo 14, tiče se penala i baš niko ga se ne drži. Golmani ga krše, a suci toleriraju. Gotovo ne pamtimo slučaj da je sudac ponovio penal jer je golman izašao s crte. Kad bi se strogo držali pravila, skoro svaki penal bi morao biti ponovljen.

Njemački profesor koji je pratio statistiku penala u Bundesligi kroz period od 16 godina izračunao je da su igrači zabili 76 posto penala, a kad bi pucali visoko i pogodili okvir, zabili bi u preko 90 posto slučajeva, piše 24sata.hr.

Kako bi si popravili izglede, golmani ranije izlaze s crte kako bi skratili ugao.

Od 19 penala na utakmicama osmine finala SP-a Rusija – Španija i Hrvatska – Danska, čak 15 puta su golmani izašli s crte prije nego je igrač udario loptu. Uprkos VAR-u i sucu koji je udaljen tek nekoliko metara, niti jedan penal nije bio ponovljen.

U kršenju pravila u raspucavanjima osmine finala prednjačili su Rus Igor Akinfejev, Danac Kasper Schmeichel i naš Danijel Subašić. Španac David de Gea samo je jedanput izašao ranije s gola. Pogađate, Španci su ispali…

U nekim situacijama, Subašić i Schmeichel bili su i metar, dva ispred crte. Tako su skratili kut i osigurali si malo veću šansu da odbrane penal. Subašić je bio uspješniji, skinuo je Dancima tri penala i odveo Hrvatsku u četvrtfinale postavši tek drugi golman u historiji svjetskih prvenstava koji je skinuo tri penala u raspucavanju od Portugalca Ricarda koji je to učinio protiv Engleske 2006. godine.