Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grci moraju dobiti, ali i čekati pet drugih rezultata

FBL-WC-2018-PORTUGAL-ANDORRA

Završeno je deveto kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, a Grčka je pobjedom na Kipru preuzela drugo mjesto u grupi H.

U duelu grčkog dijela Kipra i Grka, poveli su domaći preko Sotirioua već u 18. minuti.

No, stvari su za samo osam minuta došle na svoje mjesto. Prvo je pogodio Mitroglou u 24. minutu, apotom i Tziolis u 26. minuti.

Tom su pobjedom Grci preskočili BiH na tabeli grupe H.

Tako su Grci došli do 16 bodova i preskočili BiH na tabeli grupe H. Ipak, Grčka još uvijek nije siguran putnih za baraž, bez obzira što u zadnjem kolu igra protiv potpunog autsajdera Gibraltara. Ukoliko Hrvatska ili Ukrajina (igraju međusobno), Vels i Škotska zabilježe pobjede u zadnjem kolu, a Srbija i Švedska uzmu barem bod u zadnjem kolu, Grčka će biti najlošija drugoplasirana reprezentacija i neće igrati baraž.

Grupa “A”:

Francuska je na gostovanju Bugarskoj slavila minimalnu, ali vrlo važnu pobjedu kojom se vratila na prvo mjesto u grupi. Jedini pogodak na utakmici zabio je Blaise Matuidi u 3. minuti utakmice.

Holandija je slavila s 3:1 na gostovanju kod Bjelorusije, a ključan je bio penal pet minuta prije kraja. Propper je doveo Lale u vodstvo u 24. minutu. Volodjko je poravnao u 55. minutu, i sve do 84. minuta bilo je 1:1. Tada Robben pogađa iz penala, a Depay u 93. minutu ovjerava pobjedu Holanđana.

U posljednjem kolu Francuzi dočekuju Bjeloruse, dok Holandija igra kući protiv Švedske. Holanđanima treba bilo kakva pobjeda da izbore drugo mjesto, no ni tada ne bi bilo siguran putnik u baraž. Čekali bi rasplet u ostalim grupama. Francuze pobjeda vodi direktno u Rusiju. Oni su već osigurali minimum baraž.

Grupa “B”:

Portugal je na gostovanju Andori slavio 2:0, Cristiano Ronaldo i Andre Silva su bili strijelci. Lider Švicarska je s 5:2 slavila protiv Mađarske.

Odluka o direktnom putniku u Rusiju pada u zadnjem kolu u direktnom obračunu Portugala i Švicarske. Portugalcima je dovoljna pobjeda od 2:0, ili bilo koja druga pobjeda od tri i više golova razlike.

Ko je blizu, a ko već u Rusiji

Direktan plasman na SP izborile su reprezentacije Belgije, Španije, Njemačke i Engleske. Najbliže tom cilju je Island koji u posljendjem kolu igra protiv Kosova pred svojim navijačima. Pred vratima Rusije su i Poljaci koji su sa remijem protiv Crnogoraca sigurno prvi, pa čak i s porazom, ukoliko Danska ne pobijedi Rumuniju u zadnjem kolu. Srbiji treba pobjeda protiv Gruzije u Beogradu, kao i Francuzima na domaćem terenu protiv Bjelorusije. Jedina prava dilema je čini se u grupi B gdje će Portugal i Švicarska u direktnom okršaju odlučivati o prvoj poziciji. Švicarci imaju tri boda više i da zadrže lidersku poziciju biće im dovoljan i minimalan poraz, kao i bilo koji poraz od dva gola razlike uz postignut gol.