Grediću prijava, Želji ispravno poništen gol na Pecari

ofsajd siroki zeljo

Na današnjoj vanrednoj sjednici, predsjednik i dva dopredsjednika Komiteta za sudije i suđenje u saradnji sa Odjelom za sudije i suđenje NS/FS BiH analizirali su 7 odigranih utakmica IV kola BH Telecom Premijer lige BiH.

Najviše bure bilo je nakon utakmice Široki Brijeg – Željezničar (1:1) odigrane na stadionu Pecara. Iz gostujućeg tabora tvrdili su da su drastično oštećeni, posebno u 92. minutu kada im je poništen gol zbog ofsajda.

No, iz Komiteta za sudije i suđenje, nakon analize svih spornih detalja sa te utakmice, tvrde da je jedina pogrešna odluka sudaca (pomoćnika Amera Macića) bila ona iz 66. minute, na štetu gostiju. No, sve ostale sporne odluke koje su suci donijeli na Pecari, utvrdili su nadležni u NSBiH bile su ispravne, pa tako i ona oko koje se diglo najviše prašine, u 92. minutu.

Analizirano je pet sprnih situacija na susretu NK Široki Brijeg – FK Željezničar, i evo šta je zaključio Komitet za sudije i suđenje:

Glavni sudac Skakić Dragan: 19. minut ispravno isključenje golmana
Asistent I Beljo Davor: 72. minut ispravna odluka kod ofsajda
Asistent II Macić Amer: 61. minut ispravna odluka kod ofsajda
Asistent II Macić Amer: 66. minut pogrešna odluka kod ofsajda
Asistent II Macić Amer: 90+2 minut ispravna odluka kod ofsajda.

Komitet posebno ukazuje na neosnovanost tvrdnji i saopštenja FK Željezničar koje se odnose na navodnu odgovornost Direktora takmičenja Elmira Pilava i Rukovodioca za sudijska pitanja Salema Prolića naime, njihove nadležnosti su jasno definisane Organizacionim pravilnikom NS/FS BiH i Pravilnikom o sudijama i suđenju koji definiše da se sve odluke donose u saradnji sa Komitetom za sudije i suđenje koji odgovara IO NS/FS BiH.

Komitet za sudije i suđenje zajedno sa Sektorom za takmičenje i Odjelom za sudije i suđenje odbacuje sve pritiske klubova i pojedinaca iznesene u javnosti, potvrđuje svoju opredjeljenost da neće podleći neosnovanim pritiscima, te će nastaviti raditi u skladu sa UEFA sudijskom konvencijom, pravilnicima NS/FS BiH i smjenicama IO NS/FS BiH.

Komitet za sudije i suđenje u saradnji sa Odjelom za suđenje i Sektorom za takmičenje će podnijeti disciplinsku prijavu protiv odgovornih osoba u svim klubovima koji budu kršili Pravilnik o ponašanju članova nogometne/fudbalske organizacije (Kodeks o ponašanju član 7.). Podsjećamo, nakon susreta na Pecari najglasniji u kritikama (očito neosnovanim) na račun suđenja bio je predsjednik FK Željezničar Almir Gredić.