Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guardiola nadmudrio Mourinha: City slavio na Old Traffordu

united city222

U 15. kolu Premiershipa, na Old Traffordu Manchester City je u gradskom derbiju pobijedio United sa 2:1.

City je ovom pobjedom drugoplasiranom Unitedu pobjegao na 11 bodova i gotovo pa se može reći da je na korak do osvajanja naslova prvaka.

S ovom pobjedom City je postao dio historije Premiershipa jer je postao prva ekipa koja je u Premierligi spojila 14 vezanih pobjeda u okviru jedne sezone.

Engleski mediji su ogled u ‘teatru snova’ opisali kao ključnom utakmicom u borbi za naslov prvaka. City bi pobjedom pobjegao na velikih 11 bodova prednosti, dok bi United slavljem smanjio zaostatak na pet bodova i tako vratio neizvjesnost u Premiership.

City je poveo u 43. minuti nakon ubačaja Kevina de Bruynea iz kornera. Lopta se od Lukakua odbila do Davida Silve koji je s pet metara zakucava pored nemoćnog Davida De Gee. United je izjednačio samo dvije minute kasnije nakon katastrofalne reakcije Cityjeve odbrane. Prvo je loše reagirao Otamendi, a potom je Delph prsima spustio loptu do Marcusa Rashforda koji je poklon iskoristio zabivši za 1-1.

Do novog vodstva gosti su došli u 54. minuti. David Silva je izveo slobodan udarac ubacivši loptu u kazneni prostor Uniteda, a Lukaku je pokušao ispucati loptu, no pogodio je svog suigrača. Lopta se odbila do Otamendija koji baš kao i Silva, s pet metara zabi pored španskog golmana.

Lukaku je svoje greške mogao ispraviti u 84. minuti, ali s pet metara je pogodio tačno u Edersona, a brazilski golman je potom odbranio i odbijanac Juanu Mati.

Bila je to druga pobjeda ‘Građana’ u posljednjih osam međusobnih susreta, a zanimljivo i prvu su ostvarili na Old Traffordu. U septembru prošle godine također je bilo 2:1. City je ovom pobjedom prudužio niz bez poraza ove sezone, u 16. kola ekipa Pepea Guardiole je ostvarila 15 pobjeda i remi uz impresivnu razliku pogodaka 48-11.