Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Guardiola u City dovodi Messija i Pogbu?

pep-guardiola

Manchester City krenut će u velike planove gradnje velike ekipe koja bi odvela klub na viši nivo nakon što su svi postali uvjereni da im na ljeto stiže Pep Guardiola.

Guardiola će napustiti Bayern na ljeto kada mu istekne ugovor, ali nije rekao gdje ide. City vjeruje da je Etihad nova Katalončeva destinacija. A to bi Cityju trebalo i pomoći da privuče neke od najvećih igrača…

Kadrovska politika građana pamti puno promašaja, ali Txiki Begiristain mogao bi se iskupiti baš dovođenjem Pepa. A to vuče za sobom i velika, velika ulganja u ekipu. Ekipu za trofeje.

Kevin De Bruyne, Raheem Sterling i Nicolas Otamendi koštali su prošloga ljeta oko 140 miliona funti. Idućeg će ljeta ta svota sigurno biti veća.

City Football Group spreman je Guardioli ispuniti sve želje i potrebe da izgradi dinastiju u Manchesteru, a u tom se kontekstu neizbježno spominje Lionel Messi!

Ta Cityjeva želja nije nova, mnogi će je navijači opet ismijati, ali s druge strane neki kažu da tu ima nešto. Guardiola i neograničene količine novca mogle bi biti dovoljan argument, nadaju se plavi, za najveći transfer u istoriji fudbala.

Dakako, u toj je priči sve u Messijevim rukama i pitanje je želi li Leo uopšte napustiti Barcelonu. Ikad. Također, Barca treba iskrcati velik novac da poveća ugovore i Neymaru i Messiju, kako najavljuje. A Englezi se pouzdaju i u slučaj porez, kao olakšavajuću okolnost u želji da ga presele iz Španije.

Begiristain i Ferrano Soriano Cityjevi su čelnici koji su bili u Barceloni, a Omar Berrada, komercijalni direktor City Football Groupe, koja je nedavno imala ključnu ulogu u 400 miliona dolara vrijednoj investiciji kineskog konzorcija, bio je šef odjela marketinga na Camp Nou. Ako iko zna potencijalnu marketinšku vrijednost najboljeg igrača na svijetu, pogotov za klub koji se probija na azijskom tržištu, to je Berrada.

Novac koji bi došao od Messijeva brenda, uz Cityjeve rastuće prihode i nove ugovore o TV pravima Premier League znače da bi se taj posao brzo isplatio.

Goal piše i kako je Paul Pogba i te kako zainteresovan za odlazak na Etihad i rad s Guardiolom. Pogba je bio blizu Barceloni prošloga ljeta, ali zainteresiranih je mnogo, a City ima argumente…

Prošli mjesec Pogba je uslikan u Manchesteru, gdje mu još žive majka i mnogi prijatelji iz vremena kad je igrao na Old Traffordu. Koštao bi 70 milijuna funti.

A onda je tu zanimanje za Johna Stonesa. Everton je ljetos odbio Chelsea, čak i 40 miliona funti. City novca ima, kao i probleme s odbranom. Vjerovatno će se prvom timu priključiti Jason Denayer, Martin Demichelis vjerovatno odlazi u MLS ili Argentinu, a upitna je sudbina skupo dovedenog Eliaquima Mangale.

Pepova želja lako bi mogao biti Thiago Alcantara, veznjak kojeg je doveo i u Bayern i za kojeg Guardiola kaže da je jedan od rijetkih igrača koji odmah usvaja njegovu nogometnu filozofiju i pomaže suigračima da prihvate zahtjevnog trenera.

Pep se , iako nikad nisu surađivali, divi i Luisu Suarezu. Urugvajac je odbio Bayern prije odlaska u Barcelonu, a ovih dana ponavlja da nema tog novca za koji bi otišao iz Barce.

Ali, Barca trenutno izdvaja 73 posto rashoda na plaće igrača, a ta bi brojka trebala biti oko 50 posto, te bi prema klupskom pravilniku uprava trebala odstupiti ako u dvije godine ne smanji taj udio. A najavljuju povećanja plaća Messiju i Neymaru, kao i Busquetsu, Iniesti…