Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatski reprezentativac

Gvardiol pregovara sa Cityjem, Leipzig želi ogroman novac

FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL
Joško Gvardiol

Mjesecima se piše kako će Gvardiol postati prvi stoper za kojeg je plaćen iznos od minimalno 100 miliona eura

Joško Gvardiol (21) pregovara s Manchester Cityjem, objavio je italijanski insajder Fabrizio Romano. Tvrdi kako su pregovori hrvatskog stopera pozitivni, kao i oni Matea Kovačića (29), koji bi karijeru nakon Chelseaja također trebao nastaviti u Cityju.

Dok su lični pregovori na dobrom putu, tek predstoji dogovor klubova. Romano ističe kako će RB Leipzig prodati Gvardiola isključivo za ogroman iznos. Ne ponudi li neko zadovoljavajuću cijenu, Leipzig je spreman zadržati Gvardiola još jednu sezonu.

Mjesecima se piše kako će Gvardiol postati prvi stoper za kojeg je plaćen iznos od minimalno 100 miliona eura. Time bi postao najskuplji stoper ikad jer bi prestigao trenutnog rekordera Harryja Maguirea, za kojeg je Manchester United 2019. godine Leicester Cityju platio 87 miliona eura.

Britanski talkSPORT objavio je kako će Leipzig za Gvardiola tražiti najmanje 87,6 miliona eura, dok je Bild krajem maja tvrdio kako su Nijemci spremni pregovarati o Gvardiolu samo ako neko ponudi više od 100 miliona eura.

Gvardiol je u Leipzig prešao prije dvije godine iz Dinama uz odštetu od 18,8 miliona eura. Dinamo prema ugovoru s Leipzigom dobiva 20 posto od Leipzigove zarade prilikom transfera Gvardiola u treći klub. Ako bi ga Leipzig prodao za spomenutih 87,6 miliona eura, na tom transferu bi u odnosu na uloženo u Gvardiola zaradio 68,8 miliona eura.

Dinamu bi pripalo 20 posto od tog iznosa, a to je 13.76 miliona eura. Hrvatski prvak se stoga nada što većem transferu kako bi više zaradio. Times, jedan od najuglednijih svjetskih medija, prije dva mjeseca otkrio je da u Gvardiolovu ugovoru s Leipzigom postoji posebna odštetna klauzula koja će se aktivirati u ljeto 2024.

Tačnije, od 1. jula te godine vrijedi stavka iz ugovora po kojoj Gvardiol može otići samo ako neko za njega ponudi najmanje 110 miliona eura. Transfermarkt Gvardiolovu vrijednost procjenjuje na 75 miliona eura. On se trenutno oporavlja od ozljede trbušnog zida, zbog koje je propustio završnicu Lige nacija u kojoj će Hrvatska sa Španijom u nedjelju igrati za prvo mjesto.