Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mašina za golove

Haaland oborio Salahov rekord, da sruši Colea i Shearera fale mu još dva gola

haaland velika
Erling Haaland / FOTO: Screenshot

City sad ima dva boda manje od Arsenala, ali i dvije utakmice manje, igra u fantastičnoj formi i juriša prema novoj tituli

Manchester City napravio je ogroman korak prema odbrani naslova u Premier ligi nakon što je u derbiju 33. kola engleskog prvenstva kao domaćin pobijedio vodeći Arsenal 4:1.

City sad ima dva boda manje od Arsenala, ali i dvije utakmice manje, igra u fantastičnoj formi i juriša prema novoj tituli. Derbi dviju najboljih ekipa u Engleskoj za rekorde je iskoristio Erling Haaland.

Fantastični 22-godišnji norveški napadač među strijelce se upisao na kraju utakmice kad je dodavanje Phila Fodena iskoristio za gol u 95. minuti. Taj gol bio je njegov 33. u 29. ligaškoj utakmici sezone, što znači da je srušio rekord Premier lige u broju postignutih golova otkako se u njoj igra 38 utakmica. Do kraja takmičenja pred Cityjem je još sedam utakmica.

Rekord je dosad s 32 gola držao Liverpoolov Mohamed Salah iz sezone 2017/18. Da bi postao apsolutni rekorder po broju golova u jednoj sezoni engleskog prvenstva, nedostaje mu samo još jedan pogodak. Taj rekord zajednički drže Andrew Cole i Alan Shearer, koji su zabili svaki po 34 gola u sezonama 1993./1994. (Cole), odnosno 1994./1995. (Shearer) kad su englesko prvenstvo igrala 22 kluba. Sezona je tad bila četiri utakmice duža.

Također, Haaland, koji igra svoju prvu sezonu u Premier ligi, golom protiv Arsenala uspio je izjednačiti rekord star 71 godinu. On se odnosi na broj postignutih golova u engleskom prvenstvu igrača koji nije Britanac. Dosad ga je s 33 gola držao Čileanac Jorge Robledo iz sezone 1951./1952.