Bundesliga

Haaland proglašen igračem januara, a odigrao svega 59 minuta

Erling Haaland

Nakon tih utakmica, trener “milionera“ Lucien Favre nazvao je norveškog napadača nezaustavljivim, dodavši da je fantastično imati takvog igrača u ekipi koju vodite

Talentovani norveški fudbaler Erling Braut Haaland proglašen je za najboljeg igrača januara u njemačkoj Bundesligi, iako je odigrao svega 59 minuta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Haaland je u Borussiju Dortmund stigao u zimskom prelaznom roku iz RB Salzburga. U derbiju u dresu “milionera“ odigrao je 23 minute protiv Augsburga, što mu je bilo dovoljno da dođe do prvog hat-tricka u Bundesligi. Tako je postao tek drugi igrač u istoriji kluba koji je u debiju postigao tri gola. Prethodno je to uspio Pierre-Emerick Aubameyang.

Već u narednoj utakmici koju je Borussija igrala 24. januara protiv Kelna ušao je u igru u 65. minuti i uspio je postići još dva gola. Dakle, za svega 59 minuta postigao je pet golova, što je u prosjeku pogodak na svakih 11,8 minuta.

Nakon tih utakmica, trener “milionera“ Lucien Favre nazvao je norveškog napadača nezaustavljivim, dodavši da je fantastično imati takvog igrača u ekipi koju vodite.

Od dolaska u Borussiju Dortmund mladi 19-godišnji Norvežanin odigrao je šest utakmica u svim takmičenjima i postigao devet golova. Karijeru je počeo u Bryneu, a nastavio u Moldeu i RB Slazburgu iz kojeg je za 20 miliona eura prešao u Dortmund. Iako mu je tek 19 godina upisao je dva nastupa za seniorsku reprezentaciju Norveške.