Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hakan Sukur i Arif Erdem isključeni iz članstva u Galatasarayu

hakan sukur

Na vanrednom sastanku uprave turskog fudbalskog kluba Galatasaray odlučeno je da Hakan Sukur i Arif Erdem budu isključeni iz članstva kluba, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravni odbor Galatasaraya sinoć je na sjednici isključio iz članstva grupu ljudi koji se sumnjiče za veze s FETO-om, organizacijom koja je u julu prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj. Među isključenim članovima su i bivši gradonačelnik Istanbula Huseyin Avni Mutlu, koji se nalazi u pritvoru, kao i bivši sudija Zeketiya Oz.

Neisključivanje Sukura i Erdema iz članstva uzrokovalo je brojne reakcije u svijetu fudbala u Turskoj i šire zbog čega je danas održan vanredni sastanak uprave kluba.

Sastanak je trajao dva sata, a obavijest o odluci i okončanju članstva Hakana Sukura i Arifa Erdema je postavljena na zvaničnu internet stranicu kluba.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

U okviru istrage protiv FETO-a, utvrđeno je da su Hakan Sukur i njegov otac Selmet Sukur finansijski podržavali tu organizaciju, a sud im je oduzeo svu imovinu. Bivši fudbalski as i zastupnik u turskom parlamentu Sukur je poznat po bliskosti sa Fetullahom Gulenom, a nakon julskog pokušaja puča Sukur je odselio u SAD, dok se njegov otac nalazi u pritvoru u Turskoj.