utakmica otkazana

Halilhodžić i Marokanci uspjeli doći do aerodroma i pobjeći iz Gvineje

Reprezentacija je sinoć evakuirana iz hotela te je stigla na aerodrom, a jutros je stigla vijest da je sretno sletjela u Rabat

Marokanska nogometna reprezentacija i njen selektor Vahid Halilhodžić jučer su se našli usred pokušaja vojnog puča u Gvineji, gdje su trebali igrati kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo 2022.

Oni su u glavni grad Conakry stigli u subotu i odradili jedan trening, ali gotovo cijelu nedjelju proveli su u hotelu i slušali zvukove pucnjave, a tek navečer uspjeli su ih evakuirati do aerodroma, odakle su se vratili kući, prenosi Index.

“Ne znamo što se vani događa. Smješteni smo nedaleko od predsjedničke palače. Rekao bih da na ulicama nema puno ljudi, ali vidio sam da vojnici trče. Ne znamo. Igrači su nemirni, zabrinuti. Ja sam naviknut, za mene to ne predstavlja takav problem. Ali situacija je bizarna”, rekao je jučer bivši Dinamov trener za francuski L'Equipe.

Reprezentacija je sinoć evakuirana iz hotela te je stigla na aerodrom, a jutros je stigla vijest da je sretno sletjela u Rabat.

U Conakryju su vojnici digli pobunu, a u kratkoj snimci na državnoj televiziji rekli su da su raspustili vladu. Nekoliko je izvora reklo da iza pobune stoje pripadnici elitne jedinice nacionalne vojske pod vodstvom bivšega francuskog legionara Mahmadyja Doumbouya. Ministarstvo odbrane je priopćilo da je napad pobunjeničkih snaga na predsjedničku palatu odbijen i da je sve navedeno laž.

Utakmica je otkazana iz sigurnosnih razloga.