Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. trener

Halilhodžić: Nantesu ne trebaju bajke, već japanska kultura

vahid halilhodžić nakon petarde protiv Guingampa
vahid halilhodzic

France Football mu je poklonio naslovnu stranu

Najbolji bosanskohercegovački trener Vahid Halilhodžić, ponovo je postao trenerska zvijezda u Francuskoj.

Legendarni stručnjak vratio se kao trener u Nantes, u kojem je između 81. i 86. godine postao igračka legenda.

Prvi put je nakon više pokušaja Nantes uspio da ga dovede za trenera, a Vaha je nakon početnih problema, zauzeo pobjednički kurs.

Poučen iskustvom u Japanu tokom selektorskog mandata između marta 2015. i aprila 2018. godine, bivši as Veleža danas je više nego prije orijentisan na moralne vrijednosti kojima Nantes namjerava izdignuti iz prosječnosti.

“Želim japanizirati klub. Unijeti dašak japanske kulture koja podrazumijeva rad, poštovanje, pravodobnost, volju… Kako možete kasniti na trening, a primate visoku platu”, upitao se Vahid Halilhodžić o klupskom stanju koje je zatekao prije nego što je postao nasljednik smijenjenog Miguela Cardosa.

U Nantesu, gradu na francuskom zapadu s približno tristo hiljada stanovnika, vlada euforija jer s Vahidom Halilhodžićem ništa nije nemoguće. Mnogi se još prisjećaju kako je s ondašnjim drugoligašem Lilleom izborio historijski plasman u Ligu prvaka.

“Nisam iluzionist i nisam sklon pričanju bajki. Daleko smo od 80-ih godina prošlog vijeka. Još ništa nismo napravili, ali spremni smo”, poručio je Nantesov preporoditelj u intervju za France Football koji mu je poklonio naslovnu stranu.

Vahid Halilhodžić nakon igračke karijere koju je proveo u Veležu, Nantesu i Paris Saint-Germainu, dosadašnje trenerske angažmane imao je u Veležu, Dinamo Zagrebu, Trabzonsporu, Ittihadu, Raja Casablanci, Lilleu, Beauvaisu, Paris Saint-Germainu i Stade Rennaisu, ali i u Obali Bjelokosti, Alžiru i Japanu kao selektor.

S Raja Casablancom dvaput je osvojio marokansko prvenstvo (1997., 1998.), kao i afričku verziju Lige prvaka (1997.). S Paris Saint-Germainom osvojio je francuski kup (2004.), a s Dinamom dvostruku hrvatsku krunu (2011.). Osim što je s Obalom Bjelokosti, Alžirom i Japanom izborio posljednja tri svjetska prvenstva (2010., 2014., 2018.), bio je proglašen trenerom godine u Francuskoj 2001. godine.