Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNS i reprezentativci po pola dijele novac od Eura 2016

hrvatska san marino

Uoči početka Evropskog nogometnog prvenstva predsjednik HNS-a Davor Šuker dogovorio je s selektorom Antom Čačićem, kapitenom Darijom Srnom, te nekolicinom iskusnijih igrača da se premija od rezultata na EP podijeli u omjeru 50-50.

To znači da će 50 posto ukupne zarade na Evropskom prvenstvu pripasti po već razrađenim kriterijima nogometašima koji su sudjelovali u ostvarivanju rezultata, a pola dobiti ide u blagajnu HNS-a, javila je Hina.

Prošle je sedmice objavljeno da će 24 reprezentacije sudionice Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, koje počinje u petak, među sobom raspodijeliti rekordni nagradni fond u visini od 301 milion eura.

Taj je iznos za 35 posto veći od prethodnog koji se dijelio za EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini, te za 39 posto veći od nagradnog fonda iz 2008. kada je EP održano u Austriji i Švicarskoj.

Samo će za nastup reprezentacije sudionice dobiti po osam miliona eura, osvojeni bod u takmičenju po grupama vrijedi pola miliona, a pobjeda milion eura.

Nagrada za plasman u osminu finala iznosi milion i pol eura, plasman u četvrtfinale vrijedan je dva i pol miliona eura. Polufinalisti će biti bogatiji za četiri miliona eura, a finalisti će podijeliti 13 miliona eura.

Pobjednik Evropskog prvenstva u Francuskoj dobit će osam, a poraženi pet miliona eura.