Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNS-u malo 100.000 eura, igrica “FIFA Soccer” i dalje bez Vatrenih

fifa

Svjetski popularna igra “Fifa Soccer”, nogometna simulacija koja će u septembru doživjeti svoje 16. izdanje, i dalje će biti bez hrvatske reprezentacije.

Prvi put igra je bez Hrvatske izišla u verziji za 2013. godinu, nakon što je istekao dotadašnji ugovor o licenciranju. Prema tada dostupnim informacijama, Hrvatski nogometni savez, odnosno njegov predsjednik Davor Šuker, nije bio zadovoljan iznosom od 100.000 eura koliko je kompanija “Electronic Arts”, izdavač igre, nudila HNS-u za licenciju. Saradnja je nakon toga prekinuta.

Kada je “Fifa Soccer” prvi put izišla bez hrvatske reprezentacije (2013.), objašnjenje HNS-a bilo je kako ionako većina igrača igra sličnu igru PES (“Pro Evolution Soccer”), koja je, po ocjeni stručnjaka iz HNS-a, bolja igra od “Fifa Soccera”.

Inače, iznos koji “EA sports” nudi pojedinim savezima srazmjeran je broju korisnika igrice u pojedinoj zemlji, a ne ovisi prvenstveno o “težini” reprezentacije. Shodno toj poslovnoj logici, neki relativno nepoznatiji savezi u zemljama s više stanovnika, odnosno korisnika, dobivaju i veći dio kolača.