Fudbal

HNS u pet godina platio više od 700.000 eura zbog navijačkih nereda

13/06/2015

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u posljednjih pet godina platio više od 700.000 eura na ime kazni zbog navijačkih nereda, a nakon iscrtavanja kukastog križa na travnjaku poljudskog stadiona na utakmici Hrvatske i Italije, mnogi se boje kakvu će kaznu izreći Disciplinska komisija UEFA-e.

Utakmica u Splitu igrana je bez prisustva navijača, što je bila kazna HNS-u zbog izvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom, spremni” za vrijeme kvalifikacijskog dvoboja protiv Norveške odigranog 28. marta u Zagrebu. Uz to, HNS je morao platiti i 55.000 eura kazne.

Navijački neredi na tribini milanskog stadiona Giuseppe Meazza za vrijeme dvoboja Italije i Hrvatske odigranog 16. novembra 2014. koštali su HNS 80.000 eura, uz zatvaranje dijela stadiona na već spomenutoj utakmici protiv Norveške. Isti je iznos Savez uplatio u UEFA-inu blagajnu zbog bakljade i rasističkih povika na utakmici Hrvatske i Italije na Euru 2012. u Poljskoj. HNS je ukupno na ime kazni za tri utakmice odigrane na tom Evropskom prvenstvu platio 135.000 eura; protiv Španije je kazna bila 30.000 eura, a protiv Irske 25.000 eura.

Kukasti križ koji se pojavio na splitskom travnjaku u petak, nije prvi viđen na Poljudu. Za vrijeme posljednjeg kvalifikacijskog dvoboja što ga je Hrvatska igrala u Splitu, 3. juna 2011. protiv Gruzije u sklopu kvalifikacija za Euro 2012., na tribini poljudskog stadiona istaknuta je bijela zastava sa zloglasnim nacističkim obilježjem, što je HNS stajalo 75.000 eura.

Tek nešto manje, 72.500 eura, iznosila je kazna za paljenje baklji i navijački rasizam za vrijeme četvrtfinalne utakmice Eura 2008. u kojoj je Hrvatska doživjela jedan od najbolnijih poraza u svojoj povijesti, kad je ispala na jedanaesterce od Turske, prethodno primivši izjednačujući pogodak u posljednjoj sekundi produžetka.

Navijački neredi za vrijeme kvalifikacijskog ogleda s Bugarskom kažnjeni su sa 60.000 eura, a zbog divljanja na tribinama i prekida utakmice s Maltom u La Valetti 2005. godine plaćeno je 45.000 eura. Iznos kazne od 42.000 eura bio je najčešći transfer s računa HNS-a na onaj Evropske nogometne asocijacije, a plaćen je 2006. zbog propusta u organizaciji utakmice s Engleskom, 2013. zbog neprimjerenog skandiranja na utakmici sa Srbijom te iste godine zbog loše organizacije na utakmici s Belgijom.

To su samo one najveće kazne. S obzirom na učestalost ponavljanja, čelnici Saveza s pravom se pribojavaju što će reći Disciplinska komsija UEFA-e za poljudsku sramotu, pa ne čudi današnja izjava povjerenika za sigurnost u HNS-u Zorana Cvrka:

“Nesumnjivo ćemo opet biti strogo kažnjeni.”

Ako sve ostane na novčanoj kazni i utakmicama bez prisustva gledatelja, a bez oduzimanja bodova ili čak i isključivanja iz kvalifikacija, HNS će moći reći da je dobro prošao.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.