Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za lp

Hoće li Dinamo biti kažnjen nakon tragedije u Atini?

bad blue boys dinamo zagreba
FOTO: Pixsell

Prije 13 godina Dinamovi su navijači napravili zasjedu autobusu u kojem su se nalazili navijači PAOK-a

Nakon užasnih nereda u Atini, dan uoči utakmice između AEK-a i zagrebačkog Dinama, a u kojima je smrtno stradao i 22-godišnji grčki navijač, pojavile su se i informacije da bi klub sa Maksimira mogao biti izbačen iz Evrope. Vijest su objavili grčki mediji, a uskoro je javljeno i da je utakmica odgođena.

Informacije s terena zasad kažu kako odigravanje utakmice nije upitno. Pitanje je ima li smisla odgoda s obzirom na to da se sukob nije dogodio neposredno prije iste te da je 96 navijača koji su učestvovali u neredima uhapšeno. Pitanje je koja će biti kazna za Dinamo i može li UEFA čak izbaciti Zagrepčane iz Evrope.

UEFA je znala žestoko kažnjavati klubove u Evropi, a nekoliko njih je i izbačeno zbog navijačkih nereda. Posebnu težinu ima i činjenica da je ovog puta jedan navijač smrtno stradao. No, ono što Dinamu ide kao “olakšavajuća” okolnost su dvije stvari.

Prva je ta da su se neredi dogodili izvan stadiona, a krovna evropska nogometna organizacija radi razliku i puno žešće kažnjava klubove kada se nasilje dogodi na samoj utakmici. Dinamo je već nekoliko puta kažnjen zbog navijačkih tučnjava, ali se zasad radilo uglavnom o novčanim kaznama, piše Index.hr.

Prije 13 godina Dinamovi su navijači napravili zasjedu autobusu u kojem su se nalazili navijači PAOK-a. Iako su gostovanja i tad bila zabranjena, grčki klub je u busu poveo nekoliko navijača i prijatelja kluba. Uslijedio je napad molotovljevim koktelima.

Srećom, tada niko nije ozbiljnije nastradao, a već tad je UEFA odlučila da se Dinamo može kazniti samo ako ponovi sličan incident, ali na stadionu. Druga stvar koja ide Dinamu u korist je činjenica da je klub jasno iskomunicirao kako neće prodavati karte svojim navijačima.

Jasno je da dešavanja u Atini nisu propust hrvatskog kluba, već vrlo vjerovatno grčke policije i razmjene informacija s hrvatskom policijom. Podsjetimo, u neredu je učestvovalo oko 200 navijača Dinama, a snimljeni su u velikoj koloni vozila još uoči ulaza u Grčku, ali su ipak uspjeli izbjeći pažnju policije.

Oglasili se iz Maksimira

“GNK Dinamo snažno osuđuje nerede koji su se dogodili u Atini, u kojima su prema izvještajima grčke policije te grčkih i hrvatskih medija, izgrednici iz Hrvatske bili uključeni u incident s navijačima grčkog nogometnog kluba AEK. Takvi događaji nisu u skladu s vrijednostima i etikom koje promičemo kao klub i zajednica.

Kao sportska organizacija, uvijek smo posvećeni promociji fer igre, sportskog duha i pozitivne atmosfere na stadionima. Neredi ne samo da ugrožavaju sigurnost svih prisutnih, već i narušavaju reputaciju nogometa kao sporta koji spaja ljude i kulture.

Izražavamo svoju duboku zabrinutost zbog ovog incidenta. Nažalost, jedna osoba izgubila je život tokom nereda. GNK Dinamo ovim putem želi izraziti iskreno saučešće porodici preminule osobe. Još jednom napominjemo i pozivamo sve navijače Dinama da ne putuju na utakmicu u Grčku s obzirom na to da je UEFA u dogovoru s policijom donijela odluku da se obje utakmice igraju bez gostujućih navijača.

GNK Dinamo ostaje predan stvaranju okruženja u kojem se ljubav prema sportu izražava na pozitivan način, kroz zajedništvo, respekt i saradnju”, poručili su iz Dinama.