Kvalifikacije za SP

Hoće li Ronaldo i evropski prvaci na Mundijal? Evo ko su nositelji baraža

ronaldo twitter ss

Još ranije su plasman na Svjetsko prvenstvo iz Evrope osigurali Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska i Švicarska

Holandija je sinoć pobjedom 2:0 protiv Norveške zauzela posljednje, 10. mjesto koje izravno vodi na Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru iz europske zone kvalifikacija.

Još ranije su plasman na Svjetsko prvenstvo iz Evrope osigurali Danska, Njemačka, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Srbija, Engleska i Švicarska, a osim njih i domaćina Katar nastup na svjetskoj smotri izborili su Brazil i Argentina.

Za preostala tri mjesta iz Evrope u dodatnim kvalifikacijama u martu borit će se Portugal, Švedska, Italija, Ukrajina, Wales, Škotska, Turska, Rusija, Poljska, Makedonija kao drugoplasirani iz grupa, te Austrija i Češka kao dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu završile na jednom od prva dva mjesta u skupinama.

Nositelji će u polufinalnim utakmicama biti Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Wales.

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija održat će se 26. novembra u 17 sati u Zürichu. Dvanaest ekipa (šest će biti nositelji) će se boriti za tri mjesta za učešće na SP-u.

Ekipe će biti podijeljene u tri grupe. U svakoj grupi će se igrati polufinalne i finalne utakmice. Nositelji će polufinale igrati kod kuće, a domaćin finala bit će određen žrijebom. U obje faze dodatnih kvalifikacija igrat će se samo jedna utakmica.

Tri pobjednika grupa osigurat će ulaznice za Mundijal.

Polufinalne utakmice igrat će se 24. i 25. marta, a finala 28. i 29. marta.