Ogorčenje

“Horde zla” uputile pismo Nogometnom savezu BiH: Do kada više?

horde zla

Jedna narodna izreka kaže: „Možeš šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš!“

Udruženje navijača Fudbalskog kluba Sarajevo (UNFKS) povodom dešavanja prije, za vrijeme, kao i poslije utakmice 17. kola BHT PL odigrane u subotu u Mostaru, između NK Zrinjskog i FK Sarajeva, ali ne ograničavajući se samo na istu, izdaje saopštenje za javnost (otvoreno pismo javnosti) Nogometnom savezu BiH.

Pismo prenosimo u cjelosti i bez intervencija.

Sportska javnost u cijeloj Bosni i Hercegovini nijemi je svjedok sistematskog uništavanja fudbala kao cjeline, sa posebnim naglaskom na „elitni“ rang takmičenja – Premijer ligu. Iz godine u godinu interesovanje publike, radi koje bi se trebao igrati taj sport, rapidno opada.

Razloga je mnogo, konstantno se ponavljaju, kako kroz medije (bar one objektivne), tako i kroz svakodnevnicu prosječnog zaljubljenika u sport. Ono što zabrinjava jeste apsolutni, i već, slobodno možemo reći, tradicionalni manjak želje/volje/interesovanja krovne organizacije fudbala u BiH za takmičenje pompeznog naziva Premijer liga. Postavljamo logično pitanje NSBiH – do kada?

Do kada mislite podizati nivo nezainteresovanosti za bilo šta, osim za reprezentaciju, putovanja i dnevnice? Do kada mislite žmiriti nad galopirajućim propastom bh. fudbala? Do kada mislite puštati sudijsku organizaciju da tjera i ovo malo publike koja je ostala na stadionu?

Do kada mislite svojim nečinjenjem odbijati i ovo malo zainteresovanih ulagača u bh fudbal? Do kada samo crpiti, a ništa ne davati? Do kada graditi zgrade za udoban smještaj, a dopuštati da se ruše fudbalski kolektivi i ugrožavaju pojedinci u blatu i kaljuži raznih „fudbalskih terena“ širom države? Do kada tolerisati orgijanje nacionalista, pjevanje osuđenim ratnim zločincima, poput ovog posljednjeg mostarskog?

Do kada sinhronizovano etiketirati navijače huliganima, i nalagati njihovo zlostavljanje u vidu puštanja na stadion u 25-oj minuti, a tjeranja sa istog u 80-oj minuti? Do kada tolerisati kamenovanje sportskih radnika i ugrožavanje njihovih života?

Do kada mislite kreirati izgled tabele onako kako vašim džepovima to odgovara? Zadovoljiti će nas odgovor na samo jedno od postavljenih pitanja, a vi izaberite koje.

Jedna narodna izreka kaže: „Možeš šta hoćeš, ali nećeš dokle hoćeš!“.

Koristimo priliku da pozovemo cijelu bh fudbalsku javnost da se probudi iz letargije u koju su suptilno gurnuti od strane NSBiH , i izbore se za ono što najviše vole – jedan dan u sedmici, sa dragim ljudima gledati voljeni klub. Pošteno. Bez sudijskih krađa. Bez kamenovanja. Bez policijske torture. Bez unaprijed odlučenog pobjednika. Zamislite glavešine da vama neko oduzme (reprezentaciju) putovanja, hotele, avione, dnevnice? I vi bi reagovali, zar ne, kaže se u saopštenju navijača bordo tima.