Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sp u kataru

Hrvati 24 godine čekaju “čistu” pobjedu u nokaut fazi

KATAR 2022 – Navijači spremni za susret Hrvatske i Kanade u 2. kolu Svjetskog prvenstva u Kataru
27.11.2022., Khalifa International stadion, Katar - FIFA Svjetsko prvenstvo, skupina F, 2. kolo, Hrvatska - Kanada Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon istorijske bronze u Francuskoj 1998., Hrvatska je odigrala još sedam nokaut-utakmica na velikim takmičenjima

Reprezentacija Hrvatske od 16 sati igra protiv Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru. To će joj biti deveta eliminacijska utakmica na svjetskim prvenstvima i 13. na velikim takmičenjima, kada se uračuna i Euro. U oba dosadašnja slučaja, kada je izborila nokaut-fazu na SP-u, odigrala ih je četiri, odnosno ušla u polufinale i borbu za medalje.

Nakon istorijske bronze u Francuskoj 1998., Hrvatska je odigrala još sedam nokaut-utakmica na velikim takmičenjima, a ni u jednoj nije pobijedila u “regularnih” 90 minuta. Naprotiv, čak šest od sedam takvih utakmica u ovom mileniju odlučeno je u produžecima ili na penale.

Poraz u finalu u Rusiji jedina utakmica bez produžetaka

Jedina utakmica u kojoj je Hrvatska odigrala samo 90 minuta u nokaut fazi bilo je finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, u kojem je izgubila (2:4) od Francuske. Prije toga je Dansku (1:1) i domaćina Rusiju (1:1, 2:2) izbacila na penale, a Englesku u polufinalu golom Mandžukića u produžecima 2:1.

Na četiri Eura na kojima je izborila eliminacijsku fazu Hrvatska je redovno padala na prvoj prepreci, ali osim na debitantskom Euru 1996. (Njemačka 2:1), nikad nakon samo 90 minuta. Najbolnije ispadanje bilo je ono 2008. u Beču kada je Klasnić zabio za vodstvo protiv Turske u 119. minuti, prije nego što će Semih izjednačiti, a šokirana Hrvatska u penalima promašiti tri puta.

U Francuskoj 2016. Quaresma je Hrvatskoj zabio u 117. minuti i lansirao Portugal prema naslovu prvaka, a na lanjskom Euru ekipa Zlatka Dalića vratila se iz zaostatka 3:1 protiv Španije prije nego što je u produžecima primila još dva gola i izgubila 3:5. Ovo su sve utakmice Hrvatske u nokaut-fazi velikih takmičenja u ovom mileniju:

Euro 2008.
Turska – Hrvatska 1:1 (0:0), 3:1 na penale

Euro 2016.
Portugal – Hrvatska 1:0 (0:0), produžeci

SP 2018.
Hrvatska – Danska 1:1 (1:1), 3;2 na penale
Hrvatska – Rusija 2:2 (1:1), 4:3 na penale
Hrvatska – Engleska 2:1 (1:1), produžeci
Francuska – Hrvatska 4:2

Euro 2020.
Španija – Hrvatska 5:3 (3:3), produžeci

Dvije promjene u odnosu na Belgiju

Zlatko Dalić najavio je dvije promjene za danas protiv Japana u odnosu na sastav koji je igrao protiv Belgije i Kanade. Jedna od njih je prisilna, Borna Sosa ne igra zbog viroze pa ga mijenja Borna Barišić. Također, Marko Livaja izgubio je mjesto u prvih 11, pa će hrvatski napad predvoditi Bruno Petković.

Sastavi

Hrvatska: Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol, Barišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Petković, Perišić

Japan: Gonda – Tomiyasu, Yoshida, Taniguchi – Ito, Morita, Endo, Nagatomo – Doan, Maeda, Kamada