Kvalifikacije za EURO 2020

Hrvatska protiv Slovačke vjerovatno bez Ivana Rakitića

rakitic hns (1)

Hrvatska je i prije saopštavanja Dalićevog spiska imala velikih problema, jer zbog žutih kartona ne mogu igrati centralni defanzivci Dejan Lovren i Domagoj Vida

Fudbalska reprezentacija Hrvatske u ključnoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine vjerovatno zbog povrede neće moći računati na Ivana Rakitića, veznog fudbalera Barcelone, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovu vijest je danas za hrvatske medije potvrdio i selektor Zlatko Dalić, te dodao da je upitan i defanzivac Matej Mitrović. No, kazao je i da će obojica doputovati u Hrvatsku gdje će obaviti ljekarske preglede, te da su male šanse da će nastupiti protiv Slovačke.

Hrvatska je i prije saopštavanja Dalićevog spiska imala velikih problema, jer zbog žutih kartona ne mogu igrati centralni defanzivci Dejan Lovren i Domagoj Vida. Uz to prije okupljanja povrijedio se i napadač Andrej Kramarić, tako da će “kockasti“ biti desetkovani u ogledu sa Slovacima 16. novembra na riječkoj Rujevici.

Stoga je Dalić u nedjelju aktivirao predpozive za Josipa Juranovića iz Hajduka i Marka Roga iz Cagliarija.

“Čeka nas odlučujuća utakmica za Evropsko prvenstvo s protivnikom, koji ako ostvari pozitivan rezultat u Rijeci ima šanse za plasman. Dobili smo ih 4:0 u Slovačkoj. Međutim, ne smije nas zavarati ta utakmica, niti o njoj smijemo razmišljati. Ovo je nešto sasvim novo, potpuno nova utakmica u kojoj je nama dovoljan bod za plasman na Evropsko prvenstvo. Nećemo ići na bod, moramo tražiti pobjedu. To je i naš stil i naša obaveza kada igramo kući, tako da nema nikakvih kalkulacija“, rekao je Dalić.

Hrvatski selektor je naglasio da problem predstavlja činjenica što neće moći računati na standardne stopere, ali da će tokom pripremnog perioda pokušati pronaći adekvatno rješenje.

Uoči duela devetog kola grupe “E“ kvalifikacija za EURO 2020 Hrvatska je lider na tabeli sa 14 bodova, a slijede je Mađarska sa 12, te tri selekcije koje imaju utakmicu manje – Slovačka sa deset, Vels osam i Azerbejdžan sa jednim bodom.