Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska u osmini finala skoro sigurno ne igra s Slovačkom

hrvatska spanija

Ostale su još četiri utakmice da se kompletira grupna faza takmičenja na Evropskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj. Radi se o utakmicama u grupama E i F nakon kojih ćemo dobiti svih 16 učesnika osmine finala.

Poznata su do sada dva para osmine finala, a to su Švicarska – Poljska, te “finale prije finala” Španija – Italija.

Španci su naletjeli na Azzure nakon poraza od Hrvatske. Pobjedom nad trostrukim i aktuelnim evropskim prvacima naši zapadni susjedi otišli su u drugu polovicu žrijeba, gdje nema Francuske, Engleske, Španije, Italije i Njemačke.

Večeras će saznati skim će igrati u osmini finala. A, mogući protivnici su ima trećeplasirane ekipe iz grupa B, E i F.

Najmanje vjerovatna opcija je da dobiju Slovačku za protivnika, skoro pa nemoguća. Slovačku će imati za protivnika samo ukoliko otpadnu trećeplasirani timovi iz grupa E i F, odnosno ako Irci i Šveđani ne pobijede, a Portugal ili Island izgube.

Najvjerovatniji protivnik Hrvatima u osmini finala trebao bi biti trećeplasirani tim iz grupe F. Ukoliko otpadnu Turska i Albanija Hrvati će igrati sa trećim iz grupe F, kao i u slučaju da otpadne trećeplasirani iz grupe E i Albanija.

U slučaju da otpadne trećeplasirani tim iz grupe F i Albanija, Hrvatska ide na trećeg iz grupe E.

Laički gledano, najizvjesnija mogućnost je da Hrvatska dobije trećeplasiranog iz grupe F, što će se desiti ukoliko Italija, Belgija, Portugal i Island večeras ne izgube. Što se tiče raspleta u toj grupi F, Portugal i Island su na papiru favoriti protiv Mađarske i Austrije. U slučaju da to opravdaju i na terenu, i pobijede, a grupa E završi bez iznenađenja, onda bi u osmini finala gledali meč Hrvatska – Mađarska.

Ako večeras ne bude iznenađenja…

Za ljubitelje kalkulacija, evo kako bi u slučaju da favoriti na papiru odrade večeras posao kako treba, izgledali svi parovi osmine finala.

Francuska – Sjeverna Irska
Vels – Turska
Njemačka – Slovačka
Hrvatska – Mađarska
Švicarska – Poljska
Belgija – Portugal / Island
Španija – Italija
Engleska – Island / Portugal