Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HSV – obećani klub za Bosance i Hercegovce

brazzohsvgetty52935205

Hamburger Sport Verein u nezavisnoj Bosni i Hercegovini jedan je od omiljenih klubova. Razlog je jednostavan – tokom posljednjih 20 i kusur godina rijetko kad je ovaj klub bio bez nekog Bosanca ili Hercegovca u svojim redovima. Nakon Emira Spahića koji je posljednji bh. internacionalac koji je napustio klub poletkom ove godine, u redove HSV-a danas i zvanično stiže Sejad Salihović. On je jučer dogovorio saradnju s klubom kojemu će svojim iskustvom pokušati pomoći u sezoni koja je nedavno započela.

Prvi Bosanac i Hercegovac u dresu HSV-a u posljednje dvije decenije bio je Hasan Salihamidžić. Kao tinejdžer Braco je bježeći od rata u našoj zemlji dospio u klub u kojem je za kratko dobacio do prvog tima i kao vrlo mlad postao nezaobilazan u timu. U ljeto 1998. Iz HSV-a prešao je u redovne slavnog Bayerna na čijoj klupi danas sjedi kao sportski direktor.

Najdublji trag u ovom klubu od svih naših fudbalera ostavio je, naravno, Sergej Barbarez koji je za HSV igrao od 2000. do 2006. U tom periodu bio je kapiten i postao ikona navijača ovog kluba. Istovremeno s Barbarezom, istina kratko, za HSV je igrao Mustafa Kučuković koji nikad nije uspio promijeniti sportsko državljanstvo i zaigrati u bh. dresu, što je bila njegova velika želja.

Dijete HSV-a je aktualni reprezentativac Bosne i Hercegovine Muhamed Bešić. On je u periodu između 2010. i 2012. uspio zabilježiti tri nastupa za prvi tim HSV-a, a većinom je igrao za drugi tim. Nakon njegovog odlaska u Ferencvaros, redove HSV-a pojačao je Emir Spahić koji je u januaru postao višak u ovom klubu zbog čega se odlučio za odlazak.

Nakon Spahića došao je Salihović. Vrijedi spomenuti da je kao asistent kraći vremenski period na klupi HSV-a sjedio Zlatan Bajramović koji je i rođen u Hamburgu.

hsv