Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Husić: Nema ostavke; Vugdalić: Doći će bolji od Sarića i Ahmetovića

husic vugdalic

Nijedan domaći ili strani igrač, koji su jučer igrali probnu utakmicu protiv Sloge iz Siminog Hana (0:4), nije zadovoljio i neće ostati u Slobodi, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Tuzli, na kojoj su predsjednik UO Azmir Husić i direktor Saša Vugdalić govorili o pripremama za narednu sezonu i nekim aktuelnim problemima u klubu iz Rudarske 2.

Opovrgnuli su glasine o tome da trener Husref Musemić neće ubuduće voditi tuzlansku ekipu.

– Sutra će prozivku igrača na Tušnju izvršiti pomoćni trener Nedim Omerović, a odmah nakon toga ekipa putuju u Kupures gdje će se priključiti trener Musemić. U pregovorima smo s nekoliko igrača koji će pojačati ekipu za Evropsku ligu i prvenstvo – rekao je predsjednik Husić.

Opovrgnuli su medijske špekulakcije o ostavci, dodavši kako Sloboda u posljednje tri godine ide samo naprijed, te da je plasmanom u Evropsku ligu petogodišnji plan premašen.

azmir husic

– Mi imamo roster od 19 igrača, među kojima su i tri nova: Dario Tomić, Vladimir Grahovac i Filip Erić. Ostavit ćemo prostor za 4-5 igrača koje namjeravamo dovesti na deficitarnim pozicijama. Ne trebaju nam marketing-igrači, a što se tiče napisa o ostavkama, danas ih nećete dobiti – rekao je direktor Vugdalić.

Za prelazak Elvisa Sarića i Mersudina Ahmetovića u Sarajevo rekli su da su iznevjerili dogovore, ali su im se, ipak, zahvalili na doprinosu u osvajanju titule viceprvaka BiH, te su im poželjeli puno sreće u novom klubu.

– Dovest ćemo bolje igrače od njih – kazao je Vugdalić.

Na upit o nedostatku sredstava za izmirenje nove rate reprogramiranog duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH, čije neizmirivanje bi ugrozilo licencu za nanstup u Evropi, Husić je podsjetio da je ukupni dug kluba iznosio 6,8 miliona maraka. Reprogram duga više nije problem Slobode.

– Više puta sam rekao da nikada neću potpisati akt o reprogramu duga. Sloboda je gradski klub, garanciju za reprogram dao je Grad i mi s tim više nemamo nikakve veze. Naše dnevne potrebe od oko 3.000 maraka, plasmanom u Evropsku ligu sada su povećane. Na žalost, Grad ne može pratiti naš tempo, ali trebaju shvatiti da ovaj klub na međunarodnoj sceni predstavlja Tuzlu i Kanton i moraju nam više pomoći nego do sada – istakao je predsjednik Husić, dodavši da je Gradska uprava do sada izmirivala samo 15 posto ukupnih potreba Slobode.

Na kraju je rečeno da jedini kriterij koji Sloboda nije ispunila prema UEFA-i jesu uvjeti igranja na stadionu Tušanj, zbog čega će Tuzlaci evropske utakmice kao domaćini igrati u Zenici.

– Naša odgovornost što nećemo igrati evropske utakmice na Tušnju je nula posto. Sa sigurnošću tvrdim da će Sloboda i u sezoni 2016./2017. igrati u Evropi, ali i tada su šanse za nastup na Tušnju skoro nikakve. Jednostavno, stadion je u vlasništvu Grada i mi tu ne možemo ništa učiniti – zaključio je Husić.