Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I Zlatan Ibrahimović bi mogao gostovati na Bilinom polju u novembru

FBL-EURO-2016-SWE-AUT

Kvalifikacije za Euro 2016 nastavljene su utakmica 8. kola u grupama C, E i G.

U grupi C još uvijek ništa nije riješeno, barem ne teoretski. Španija je slavila u Makedoniji s 1:0, dok su Slovaci i Ukrajinci remizirali, 0:0.

Kako sada stvari stoje Španije je siguran putnik u Francusku, vizu će vjerovatno ovjeriti već u narednom kolu kada kod kuće dočekuje Luksemburga.

Za drugo mjesto borit će se Slovačka i Ukrajina. Slovaci imaju velika tri boda viška dva kola prije kraja kvalifikacija.

grupaC

U grupi E, osim Engleza koji su dobili i osmu utakmicu u ovim kvalifikacijama, ovaj put protiv Švicarske 2:0, u igri za Francusku ostale su još tri selekcije.

Wayne Rooney zabio je svoj 50. gol i tako po broju postignutih golova u dresu sa grbom Engleske prestigao sir Bobija Charltona koji je ostao na 49 golova.

Švicarci će uprkos večerašnjem porazu vjerovatno direktno putovati u Francusku. Imaju tri boda više od Slovenaca i utakmice protiv San Marina i Estonije do kraja. Trebaju im 4 boda za ovjeru drugog mjesta. U slučaju istog broja bodova, Slovenci bi bili drugi zbog boljeg međusobnog omjera (1:0, 2:3).

Estonija vreba svoju šansu, no vjerovatno ni oni sami ne vjeruju da mogu pobijediti goropadne Engleze u idućem kolu, te Švicarce u posljednjem. A i tada bi im trebao barem jedan kiks Slovenaca.

grupaE

Čak 14 golova palo je večeras u tri utakmice grupe G. Šveđani su, blago rečeno, u posljednja dva kola od gotovog napravili veresiju.

Nakon poraza od Rusije u gostima, večeras su ih razmontirali Austrijanci u vlastitom dvorištu. Završilo je 4:1, čime se Austrija pridružila reprezetacijama koje su osigurala plasman na Euro (Island, Češka, Engleska). Rusi su se istresli na nesretnom Lihtenštajnu, zabivši im čak sedam komada i sada ključeve Francuske drže u svojim rukama.

Igrat će prvo protiv slabašne Moldavije u gostima, a onda u posljednjoj utakmici protiv Crne Gore kod kuće. S dvije pobjede Šveđane će ostaviti u baražu.

grupaG

Ako i tu poziciju ne izgube. Da je sačuvaju, Zlatan Ibrahimović trebaju pobijediti Lhtenštajn u gostima i Moldaviju kod kuće. A, onda, ko zna, možda ih vidimo i na Bilinom polju u novembru.

Evo kako trenutno izgleda baraž za Francusku…

baraz

Dzyuba stigao Mullera

Na listi strijela ovih kvalifikacija i dalje vodi Poljak Lewandowski s 10 golova. Večeras se na diobu drugog mjesta probio Rus Dzyuba koji je protiv Lihtenštajna zabio četiri gola. Dzyjuba sada ima 8 golova koliko i Muller. Edin Džeko dijeli četvrtu poziciju sa Sjevernoircem Laffertyjem i Englezom Rooneyem sa 7 golova.