Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibišević dostigao Barbareza

vedad

S dva pogotka postignuta jučer na utakmici Eintrachta Frankfurta i Herthe, Vedad Ibišević izjednačio se po broju postignutih pogodaka u Bundesligi sa sunarodnjakom Sergejom Barbarezom.

Legendarni Barbarez i Ibišević u najjačem njemačkom rangu postigli su po 95 pogodaka.

Barbarez je debi u najjačem rangu u ovoj zemlji upisao 17. augusta 1996. na utakmici Hanse Rostock i Karlsruhera, dok je prvi pogodak postigao na utakmici protiv istog protivnika u februaru 1997. Do kraja karijere ostao je u Bundesligi, a igrao je još za Borussiju Dortmund, HSV i Bayer Leverkusen. Posljednji pogodak postigao je 27. aprila 2008. u remiju Leverkusena i Wolfsburga. Ukupno je upisao 330 nastupa, a osim 95 golova upisao je i 73 asistencije. U dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine na 48 mečeva postigao je 17 pogodaka.

Ibišević je debi u Bundesligi upisao 19. augusta 2006. na utakmice Alemannie Aachen i Schalkea. Prvi pogodak postigao je tri mjeseca kasnije na utakmici protiv Stuttgarta. Kasnije je nastupao i za Hoffenheim, Stuttgart i Herthu. Dosad je upisao 233 nastupa, a osim postignutih pogodaka upisao je i 38 asistencija. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine igrao je 74 puta, te postigao 26 pogodaka.

barbarez_hsv

Najbolje dane doživio je u Hoffenheimu u čijem dresu je u samo jednoj polusezoni (2008.) postigao 19 pogodaka. Za razliku od Barbareza, nikada nije ponio epitet najboljeg strijelca sezone. Barbarez je to bio 2001. kada je igrajući za HSV postigao 22 pogotka.