Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Švedska

Ibra bez dlake na jeziku komentarisao skandal u reprezentaciji

ibrahimovic_1

Pred Švedskom je nova domaća utakmica, sutra im u goste stiže Portugal, ali situacija u reprezentaciji daleko je od idealne

Švedska je Ligu nacija otvorila domaćim porazom od Francuske. Ništa neobično, ipak su im u goste stigli svjetski prvaci predvođeni jednim od najboljih napadača današnjice. U dvoboju u kojem je domaćin uputio dva, a gost tek jedan udarac u okvir vrata, presudio je Kylian Mbappe, koji je pogotkom u 41. minuti iz mrtvog kuta zabio jedini gol na utakmici. Bio je to prvi poraz Šveđana nakon deset utakmica, posljednji su doživjeli još u septembru 2018. kod kuće protiv Turske. Također u Ligi nacija.

Pred Švedskom je nova domaća utakmica, sutra im u goste stiže Portugal, ali situacija u reprezentaciji daleko je od idealne.

– Ne, ne mislim da sam dobio adekvatnu minutažu. Bio sam šokiran! Osjećao sam se jako, stvarno jako dobro na treningu. No, nažalost, to je nogomet – otvoreno je novinarima kazao nakon utakmice Dejan Kuluševski.

Taj 20-godišnji ofenzivac najveća je švedska fudbalska nada. Član Juventusa prošlu je polusezonu odradio u Parmi i pokazao koliko vrijedi. Protiv Francuske je ušao u 70. minuti umjesto 35-godišnjaka iz AIK-a Sebastiana Larssona upisavši drugi nastup za izabranu vrstu.

Selektor Janne Andersson mu je odgovorio: – Nisam razgovarao s njim nakon utakmice, ali ako je to rekao, to je očito njegovo mišljenje i morat ćemo razgovarati. Nije mi se činio šokiran, bio je dobar na treningu, kao i mnogi drugi.

Momak čiji su roditelji iz Sjeverne Makedonije nije pokazao nikakav respekt prema izborniku Anderssonu i suigračima, ali u Švedskoj nije zaslužio isključivo kritike. Dapače. Zlatan Ibrahimović, još jedan švedski dragulj koji korijene vuče s Balkana, a od reprezentacije se oprostio 2016., otvoreno je dao potporu Kuluševskom i prozvao izbornika Anderssona.

– Kakva prokleta šala. Još jedan dokaz kako nesposobni ljudi na pogrešnim pozicijama uništavaju švedski fudbal – napisao je napadač Milana na Twitteru stavivši link na tekst u kojem 57-godišnji selektor Andersson komentira utakmicu.

Ibrahimović je i ranije prozivao Anderssona, spočitavao mu je da premalu minutažu daje igračima čiji korijeni nisu iz Švedske.

Sada mu je odgovorio team manager reprezentacije Stefan Petersson.

– Nisam vidio niti sam imao vremena pročitati što je napisao. No radi se o tako niskom nivou da to uopće ne želim komentirati – kazao je 57-godišnjak, bivši švedski reprezentativac i legenda Göteborga i Ajaxa.