Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibru stižu godine, Mourinho bi trebao opet razmisliti o Lukakuu

ibra_lukaku

Poređenje Romelua Lukakua (Everton) i Zlatana Ibrahimovića po mnogima otkriva zašto Chelsea ima čak 16 bodova više od Manchester Uniteda u dosadašnjem dijelu sezone.

Londonski Plavci nakon 29 odigranih utakmica skupili su 69 bodova i lideri su Premiershipa, dok se Crveni đavoli trenutno nalaze na petoj poziciji s 53 boda (28 odigranih utakmica).

Što se defanzivnog segmenta tiče, obje ekipe su primile po 23 gola. Ključnu prednost u odnosu na United, Chelsea je očito stekao puno efikasnijim napadom. Udarni dvojac Chelseaja Diego Costa – Eden Hazard zabio je ove sezone ukupno 28 golova u Premiershipu, dok je udarni duo Uniteda, Ibrahimović – Juan Mata, 21 put tresao mrežu protivnika.

Prvi napadač Josea Mourinha Zlatan Ibrahimović do sada je zabio 15 golova. Mnogi su u na Ostrvu smatrali da je United umjesto Ibrahimovića treba dovesti upravo Lukakua prošlog ljeta, a ne Ibrahimovića. Udarna igla Evertona je trenutno prvi strijelac Premiershipa s 21 golom.

Zanimljivo je da je Ibrahimović rekorder dosadašnjeg dijela sezone po broju ofsajd pozicija u kojima se našao (35), dok je Lukaku na drugom mjestu (27).

Vremešni Ibrahimović zabija 0.60 golova po utakmici, a šutira u prosjeku 4.4 puta po meču. S druge strane, Lukaku zabija 0.73 gola u prosjeku, ali iz skoro duplo manje pokušaja po utakmici, 2.75.

Lukaku za sada asistira u svakoj potoj utakmici (0.22), dok Ibri za asistenciju u prosjeku treba sedam utakmica (0.16).

Nekada najubojitije oružje Zlatana Ibrahimovića, driblinzi, više ga ne služe tako dobro. U prosjeku Ibrahimović po utakmci ima 0.60 uspješnih duela jedan na jedan, što je otprilike malo više od jednog u dvije utakmice.

Lukaku po utakmicu ima skoro dvije uspješe akcije jedan na jedan (1.98).

Ljeto koje je pred nama možda i donese transfer Lukakua na Old Trafford s obzirom da je odbio potpisati novi ugovor s Evertonom. Naravno, samo ukoliko Jose Mourinho napusti klupu Crvenih đavola, jer poznato je da Portugalac i nije veliki fan Belgijanca, s obzirom da je upravo u njegovoj eri Lukaku krenuo sa Staford Bridgea i nikada se nije tamo vratio.

Probudio se Vardy

Prošle sezone najbolji strijelac Premiershipa bio je Jamie Vardy. Ove sezone njemu i njegovoj eipi nije baš najbolje išlo u Premiershipu, no nevjerovatna je Vardyjeva statistika otkada je klupu Lisica napustio Claudio Ranieri.

Vardy je od odlaska Ranierija u šest utakmica za Leicester i reprezentaciju Engleske slavio šest pobjeda, zabio je pet golova i asistirao dva puta. Leicester je dobio sve četiri utakmice pod palicom Craiga Shakespearea.