Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA

Igrač koji bude tražio VAR dobit će žuti karton

Objasnio je da je očuvanje autoriteta sudija ključni razlog zbog kojeg će igrači biti sankcionisani

Evropska fudbalska federacija (UEFA) odlučila je da će se u nokaut fazi Lige šampiona i Lige Evrope koristiti sudijski video asistent (VAR), a da će igrači koji rukama budu pravili televizijski ekran, tražeći da sudija provjeri svoju odluku, dobiti žuti karton, prenosi Anadolu Agency (AA).

UEFA je prvobitno, kao i Premier liga Engleske, za razliku od mnogih nacionalnih takmičenja u Evropi, primjenu VAR-a prolongirala za narednu sezonu. No, sada je odlučila da će, ipak, koristiti VAR u nokaut fazi takmičenja pod njenim okriljem.

U saopštenju za medije objavljenom uoči današnjeg Kongresa UEFA-e u Rimu, Roberto Rosetti, predsjednik Vijeća sudija evropske kuće fudbala, objasnio je da je očuvanje autoriteta sudija ključni razlog zbog kojeg će igrači biti sankcionisani.

“Svakom igraču koji rukama pokazuje oblik TV prijemnika biće opomenut žutim kartonom. I u slučaju da igrači okruže sudiju mora postojati disciplinska intervencija. Želimo djelovati u takvim situacijama. VAR će se koristiti samo u izuzetnim situacijama. Ne želimo ponovo suditi utakmicu i uništiti duh fudbala s tri ili četiri prekida u svakoj utakmici. Mora postajati jasna slika za jasne situacije”, istakao je Rosetti.

Osim navedenog, Rosetti je naglasio da će UEFA-ine sudije svaki poziv iz VAR sobe lično provjeriti na ekranu uz teren, za razliku od nekih primjena u kojima se prihvata mišljenje VAR-a.

VAR sistem već se koristi u njemačkoj Bundesligi, italijanskoj Seriji A, španskoj La Ligi i francuskoj Ligue 1. Dakle, svim “ligama petice” izuzev u Premier ligi Engleske.

Koristio se i na posljednjem Svjetskom prvenstvu koje je 2018. godine održano u Rusiji.