Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SKANDAL U RIJADU

Igrači Fenera i Galate dočekani kao heroji, predsjedniku Saveza nije dobro

fener galata doček
FOTO: Screenshot

Činjenica da je predsjednik zahtijevao odigravanje utakmice izazvala je bijes turske javnosti i na društvenim mrežama su mu poslane razne uvredljive poruke

Galatasaray i Fenerbahce trebali su u petak navečer u Rijadu igrati utakmicu turskog superkupa, ali je ista otkazana nakon skandala koji su izazvali predstavnici saudijskih vlasti. Igrat će se na drugom mjestu u drugo vrijeme i najvjerovatnije u Turskoj.

Susret se trebao igrati na 100. godišnjicu osnivanja moderne turske države, što su najveći turski klubovi željeli prigodno obilježiti.

Galatasaray je trebao igrati u dresovima na kojima je otisnut poznati citat oca moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka “Mir kod kuće, mir u svijetu”. Igrači Fenerbahčea željeli su izaći na teren u majicama s Ataturkovim likom, ali su saudijske vlasti sve to zabranile.

Prema izvještajima nekih turskih medija, nisu dopustili ni intoniranje turske himne.

Kad su to čuli, igrači Galatasaraya i Fenerbahčea odbili su iz hotela krenuti prema stadionu.

Neko vrijeme se pregovaralo s domaćinima utakmice, ali nakon što do dogovora nije moglo doći, oba kluba krenula su prema Istanbulu.

Na aerodromima Istanbul i Sabiha Gokcen fudbalere dva tima su u ranim jutarnjim satima dočekale hiljade navijača i to ne samo njihovih ekipa.

Uz zastave Fenerbahcea i Galatasaraya, vijorile su se zastave drugih turskih klubova. Na nezapamćenom dočeku skandiralo se ime Kemala Ataturka.

Buyukeksiju pozlilo

Finale turskog Superkupa Fenerbahče – Galatasaray iako nije ni počelo ima svoje ‘treće poluvrijeme’.

Jedno ime se u negativnom kontekstu spominje u turskim medijima, riječ je o Mehmetu Buyukeksiju, predsjedniku tamošnjeg Fudbalskog saveza, za kojeg se saznalo da je bio protiv bojkota igrača turskih velikana i zahtijevao je odigravanje utakmice te udovoljavanje zahtjevima domaćina Saudijske Arabije.

Razlog zbog kojeg je Buyukeksi očajno želio da se utakmica odigra je svima jasan, odigravanjem utakmice Savez bi dobio ogromne količine novca, a ovako nakon neodigravanja FS Turske dužan je platiti Saudijcima 40 miliona eura.

Činjenica da je predsjednik zahtijevao odigravanje utakmice izazvala je bijes turske javnosti i na društvenim mrežama su mu poslane razne uvredljive poruke, ali neki su mu poručili da se ne vraća u Tursku jer tu nema šta da traži, čak je prema nekim navodima i predsjednik Turske reagovao zahtijevajući da se Buyukeksi smijeni sa pozicije predsjednika Saveza.

Zbog svih ovih dešavanja Mehmetu Buyukeksiju je pozlilo i turski mediji prenose da je hitno prebačen u bolnicu.

Problematična istorija političkih odnosa

Turska i Saudijska Arabija imaju problematičnu istoriju diplomatskih odnosa. Oni su varirali od otvorenog prijateljstva do otvorenih prijetnji, a zadnjih godina odnosi su uglavnom nestabilni uz dosta razilaženja. Ni turski ni međunarodni mediji nisu objasnili zašto su tačno Saudijci zabranili sve vezano za Ataturka uoči utakmice.