Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Igrao u 7. ligi, radio u tvornici automobila, pa potpisao za Arsenal

Cohen Bramall

I dok njegovi glavni konkurenti u Premiershipu pojačanja traže u jakoj La Ligi, Serie A ili Brazilu, Arsene Wenger odlučio se jedino svoje zimsko pojačanje dovesti iz – tvornice automobila.

Cohen Bramall 20-godišnji je lijevi bek doveden iz Hednesforda, ekipe koja se takmiči u sedmom razredu engleskog nogometa. Wenger ga je platio 50.000 eura, a engleski mediji u razgovoru s neočekivanim Arsenalovim pojačanjem otkrili su da je donedavno radio u Bentleyevoj tvornici automobila. I sam Bramall još ne može vjerovati što mu se sve događalo posljednjih sedmica, u jednom trenutku radio je u tvornici, povremeno nastupao za Hednesford Town, a u drugom već sjedio u svlačionici s Özilom i društvom.

– Da, radio sam u Creweu za Bentley Motors. Bio sam na proizvodnoj traci, punio sam u automobile ulje za kočnice, tekućinu za pranje stakla i tome slično. I tako svaki dan od 6.30 do 17.15 – otkrio je Cohen za BBC kako je izgledala njegova ustaljena svakodnevica prije no što su ga otkrili Wengerovi skauti.

– Uživao sam, no nakon što odradite takve smjene, treninzi i samo putovanje na treninge postane vam jako naporno – priča Bramall.

Dobio otkaz u tvornici, a par dana kasnije je u – Arsenalu

No sve se promijenilo par dana prije Božića u nevjerovatnom, čak filmskom scenariju.

– Pet dana prije Božića postao sam višak u Bentleyu i odmah mi se srušio svijet. Trebala mi je ta plata za puno radno vrijeme, nije mi bilo dovoljno ono što sam dobivao u Hednesfordu pa sam odmah počeo tražiti novi posao.

No već u idućih nekoliko dana doživio je novi preokret u životu.

– Jednog dana javio mi se moj menadžer Lee Payne i rekao da mi je dogovorio probu u Arsenalu – priča Bramall te nastavlja:

– Bio sam šokiran, nisam znao što da mislim, a on mi je samo rekao da spakiram svoje stvari i krenem. I tako sam se spremio i za sat vremena bio u Arsenalovu kampu. Odspavao sam kratko i već idućeg trenutka trenirao sam s prvom ekipom. Nevjerovatno je kako brzo se sve odvilo, kako su me svi odmah prihvatili… Uhvatio sam pruženu priliku s obje ruke.

‘Da on nije bio na tribinama, moj san se ne bi ostvario’

Bramall je poluprofesionalno počeo igrati sa 17 godina za Kidsgrove Athletic, a imao je probe u niželigašima Newcastle Townu, Market Draytonu i Nantwichu, no tek mu je trener Hednesforda Liam McDonald pružio priliku da se dokaže i podsjeti na nevjerovatnu storiju Jamieja Vardyja.

Gledali su Bramalla i Crystal Palace te Sheffield Wednesday u kojem je bio i na probi, no njegove snove ostvario je Arsenal i doveo ga u svoju U-23 ekipu. Zasad. Pred talentiranim lijevim bekom sada je velika prilika za ulazak u najbolju ekipu, samo je treba iskoristiti.

– Prije dvije sedmice igrao sam za Sheffieldovu mladu ekipu protiv Birminhgama, a na toj je utakmici bio Brian McDermott, jedan od skauta Arsenala. Da njega nije bilo tamo, moj san se ne bi ostvario. Svim niželigaškim igračima poručio bih samo da se nastave truditi, da daju sve od sebe na svakoj utakmici, na svakom treningu. I moraju vjerovati u sebe – priča novi lijevi bek Arsenala.

Na treningu sa Sanchezom, Welbeckom…

– Čim sam došao u Arsenal, dobio sam svoju opremu. Mislio sam da ću trenirati s U-23 timom, no poslali su me na trening s prvim sastavom. Bilo je ludo, nevjerovatno. Gledaš sve te igrače na televiziji, a onda se nađeš s njima na treningu. I srce ti počne divljački lupati. Ludo – opisuje svoje prve sate u kampu Topnika Bramall:

– Danny Welbeck, Alex Oxlade-Chamberlain… Svi ti dečki došli su do mene, pozdravili me i znali su moje ime. Bio sam zabezeknut, ponosan i sretan što znaju kako se zovem. Mislim da sam prvu akciju na treningu odradio s Alexisom Sanchezom. Ukratko, ostvarenje snova.

Morao sam se nekako fokusirati na svoje igre

Odmah se upoznao i s Arseneom Wengerom.

– Nismo puno pričali, upoznali smo se, rukovali i to je bilo to. Ma nevjerovatno je da sam ga uopće i vidio, pa on je jedan od najboljih trenera na svijetu.

Nakon prvotnog šoka, morao je odraditi probu kako god zna želi li ostati sa svim tim velikanima.

– Dogovoreno je da ostanem dva dana na treninzima s prvim timom, a onda smo razgovarali šta će se dalje događati u mojoj karijeri. Morao sam se nekako fokusirati na sebe, na svoje igre bez obzira na sve te zvijezde oko mene. Čast je biti s njima na istom terenu, no morao sam raditi ono što je najbolje za mene – zaključio je autor najluđeg transfera ove zime.