Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

seria a

Ima li Napoli konkurenciju ove godine?

Soccer player action on the stadium
Soccer player action on the stadium

Napoli je u trci za treću titulu šampiona Italije u istoriji kluba a prvu od 1990. Ekipa sa juga Italije na terenu ostavlja jak utisak i mnogi se sa pravom pitaju kako uspeva da nadmaši bogatije klubove sa severa

Napoli ove godine suvereno vlada italijanskom Serijom A i čini se da niko ne može da se izbori sa „plavcima“. Inter, Roma i Lacio su po bodovima daleko iza Napolija i čini se da ga ne mogu ugroziti ni na koji način. Ipak, do kraja sezone Serije A čeka nas dosta zaniljvih mečeva i interesantna borba za prolazak u evropska takičenja, ali i opstanak u elitnom rangu italijanskog fudbala.

Napoli najavio juriš na Ligu Šampiona

Napoli je u trci za treću titulu šampiona Italije u istoriji kluba a prvu od 1990. Ekipa sa juga Italije na terenu ostavlja jak utisak i mnogi se sa pravom pitaju kako uspeva da nadmaši bogatije klubove sa severa.

Pod vodstvom trenera Lućijana Spaletija, Napoli se ističe kao dominantna ekipa. Kada se gleda njihov nastup u poslednjih 15 godina, koliko je prošlo od kad su se vratili u Seriju A, jasno je da njihov uspeh nije slučajan. Napoli je već uspeo sedam puta da se plasira u Ligu šampiona u poslednjih 12 sezona, a samo Juventus može da pohvali sa više sezone u elitnom evropskom takmičenju.

Trener Spaleti je nedavno izjavio je da njegov klub želi da osvoji Ligu šampiona, prenose italijanski mediji. Tim će 21. februara igrati prvi meč osmine finala protiv Ajntrahta u Frankfurtu a šef struke plavaca kaže da želi da prenese ljubav navijača na teren i da osvoji nešto što će ih učiniti ponosnim.

Da li je osvajanje Super kupa najava boljih igara Intera?

Iako su jedni tim koji je tokom ove sezone uspeo da savlada Napoli, roso-neri trenutno nemaju šanse da uhvate priključak sa njima i učine borbu za titulu prvaka Italije zanimljivijom. Ono što je obradovalo navijače Intera na početku ove godine jeste činjenica da je klub osvojio sedmi trofej Superkupa Italije pobedivši Milana u gradskom derbiju sa 3:0 u utakmici koja igrana u Saudijskoj Arabiji, u Rijadu.

Već u 10. minutu Inter je poveo preko Dimarka na asistenciju Barele, dok je u 21. minutu prednost  udvostručena preko Džeke, koji je definitvno nosilac igre „roso-nera“ ove sezone. U 77. minuti Inter je zadao završni udarac Milanu i osvetio se za poraz u prvenstvu početkom septembra. Inter se time poravnao sa Milanom u broju osvojenih trofeja Superkupa, dok rekorder i dalje ostaje Juventus sa devet osvojenih trofeja.

Inter muče i problemi van terena. Predsednik kluba, Stiven Džang, suočava se sa zatvorskom kaznom zbog odbijanja da vrati dug od 300 miliona evra koji je uzeo od Kineske građevinske banke. Njemu će biti suđeno 13. marta zbog optužbe za skrivanje imovine a ukoliko bude utvrđeno da je kriv, okrivljeni može očekivati tromesečnu kaznu.

Džang je postao je najmlađi predsednik u istoriji Intera kada je došao na čelo kluba u oktobru 2018. godine a pod njegovim vođstvom, Inter je osvojio Skudeto 2021, Kup i Superkup Italije 2022.

Da li se Murinjo defitivno oprostio od Skudeta?

Legendarni portugalski trener Žoze Murinju je izjavio pred utakmicu sa Napolijem u 20. kolu Serije A da su plavci već osvojili titulu i da su oni odličan tim sa sjajnim trenerom. Napoli je tada bio prejak za Romu koja je do „plavaca“ izgubila sa rezultatom 2:1. Ipak, to ne znači da se tim iz Rima neće boriti do samog kraja sezone.

Nova godina je za Romu počela sa lošim vestima- iz Kupa Italije iz je izbacila Kremonsa, savladavši „vučicu“ rezultatom 2:1, što je sigurno iznenadilo mnoge koji su pratili taj rezultat uživo. Na ovom istom meču, suspenziju od mesec dana zbog uvreda i pretnji upućenih sudiji Mihaelu Fabriju dobili su pomoćnik trenera Roma Salvatore Foti i kondicioni trener ekipe Stefano Rapeti.

Najveću pažnju najvijača u poslednje vreme ne privlači Murinjo, već nekadšanji miljenik navijača, vezista Nikolo Zaniolo koji je za tim iz Rima odigrao 128 utakmica i postigao 24 gola i asistirao za 18. On je digao buru tokom ove zime kada je odlučio da napusti klub, a potom i izostao sa sastanka sa jedinim klubom koji ga je želeo i preskočio treninge. Mediji su preneli da su najekstremniji navijači u nedelju uveče pratili Zaniola sve do njegove kuće, vređajući ga i stavljajući mu pretnje smrću.

Zaniolo je bio u situaciji u kojoj nijedna ponuda nije zadovoljavala ni njega ni Romu. Prvi ponuđač nije zanimao Zaniolu, dok drugi nije mogao da ponudi više od 25 miliona evra. Galatasaraj je ponudio rešenje koje je, sada već bivši igrač Rome i prihvatio. Zaniolo je potpisao ugovor na tri i po godine za 3,5 miliona evra godišnje. Roma je pristala na smanjenje obeštećenja i zaradila oko 20 miliona evra. Ovaj transfer se vodi kao najskuplji u istoriji Turske fudbalske lige.