Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infantino: Mundijal 2026. organizirati više država

infantino1

Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) najavio je da bi Svjetsko prvenstvo 2026. godine moglo biti organizirano u više zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Infantino je posjetio Katar, domaćina Mundijala 2022. godine, te je tom prilikom izjavio kako se ta zemlja ubrzano sprema za organizaciju Svjetskog prvenstva, ali da je još mnogo posla ostalo da se uradi. Izrazio je nadu da će svi stadioni i infrastruktura u Kataru biti spremni do Mundijala.

Na upit o procesu priprema za izbor domaćina Svjetskog prvenstva 2026. godine, Infantino je kazao da bi moglo doći do noviteta i da taj Mundijal zajednički organizira nekoliko država.

“Važno je da države ne budu mnogo udaljene jedna od drugih i da transport i komunikacija budu mogući u praktičnom smislu. Na tom prvenstvu će nastupiti 48 reprezentacija. Ako to prvenstvo organiziraju zajednički dvije, tri ili četiri države, mogli bismo uspostaviti fantastičan novi sistem. Svaka od zemalja domaćina može učestvovati sa po tri, četiri ili pet stadiona“, rekao je Infantino.

Naredno Svjetsko fudbalsko prvenstvo igra se u Rusiji 2018. godine, a Infantino je danas izjavio kako su nepotrebne zabrinutost u vezi sa problemom huliganizma. Kazao je da je uvjeren kako će domaćin Rusija opravdati povjerenje i kako među navijačima neće biti problema.

Upravo navijači Rusije su se u nekoliko navrata sukobili sa engleskim navijačima na ulicama francuskih gradova tokom prošlogodišnjeg Evropskog fudbalskog prvenstva, pa javnost strahuje da bi se slične nemile scene navijačkih tuča mogle ponoviti i naredne godine na Mundijalu u Rusiji.