Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik FIFA-e

Infantino: Ovo je najbolje Svjetsko prvenstvo ikada

KATAR 2022 – Završna konferencija za medije na Svjetskom prvenstvu u Kataru
16.12.2022., Qatar National Convention Centre, QNCC, Doha, Katar - Zavrsna konferencija za medije na SP u Kataru. Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino i Bryan Swanson. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Prvi čovjek FIFA-e danas je svoj stav iznio na konferenciji za novinare u glavnom pres centru u Dohi

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino smatra da je Svjetsko prvenstvo, koje će se u nedjelju završiti u Kataru, “najbolje Svjetsko prvenstvo ikada”.

Prvi čovjek FIFA-e danas je svoj stav iznio na konferenciji za novinare u glavnom pres centru u Dohi.

– Ovo Svjetsko prvenstvo je pokazalo jedinstvenu, ujedinjujuću snagu – rekao je Infantino, zahvalivši svim radnicima i volonterima koji su pomogli da bude “najbolji Svjetski kup ikada”.

Predsjednik krovne nogometne organizacije predstavio je nekoliko podataka u uvodnom izlaganju. Utakmice u Kataru na stadionima je pratilo 3,27 miliona ljudi, prosječan broj gledalaca na tribinama bio je veći od 52.000, a rekordna posjećenost do sada bila je na utakmici Argentina – Meksiko koju je na Lusailu pratilo 88.966 navijača.

Više od 1,5 miliona ljudi posjetilo je festival navijača u organizaciji FIFA-e, katarske vlasti su izdale 1,9 miliona Hayya kartica za ulazak u zemlju, a najveći broj navijača došao je iz Saudijske Arabije, Indije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Meksika.

– Iza nas su 62 utakmice bez incidenata, bila je odlična atmosfera. Prvi put su timovi sa svih kontinenata izborili plasman u osminu finala, prvi put je meč na SP sudila žena, Francuskinja Stephanie Frappart – naveo je Infantino. Dodao je da je izuzetna i gledanost tv prenosa, te da se broj gledalaca pred ekranima približava cifri od pet milijardi ljudi.

Infantino je istakao da je FIFA u ovom ciklusu imala prihod od 7,5 milijardi dolara.

– To je milijardu više nego u prethodnom periodu, što je odlično – rekao je Infantino, predviđajući da FIFA u narednom ciklusu očekuje 11 milijardi prihoda, od čega će skoro 10 milijardi ići direktno u nogomet.

– Prvenstvo je obilježio i ‘fair play’, nije bilo mnogo žutih i crvenih kartona. Čestitam igračima na ovome – dodao je on.

Rekordna utakmica sa žutim kartonima bila je četvrtfinale između Argentine i Holandije. Španski glavni sudija Antonio Mateu Lahoz pokazao je ukupno 18 žutih kartona. Ovo je ujedno i novi rekord svjetskih prvenstava.

Sljedeće SP će se održati u Meksiku, SAD-u i Kanadi za četiri godine sa 48 reprezentacija. Format takmičenja je trebalo da bude 16 grupa po tri tima, ali je Infantino najavio i mogućnost promene formata na 12 grupa po četiri tima.

– Moramo ponovo razmisliti o formatu – 16 grupa po tri ili 12 grupa po četiri ekipe. To je nešto što će biti na dnevnom redu narednih sastanaka”.

Odgovorio je i na pitanje zašto je FIFA zabranila kapitenima da nose OneLove trake duginih boja. Za ovu traku se kaže da promoviše različitost i inkluziju, uključujući prihvatanje LGBTQ zajednice.

– Postoje različite kulture, različiti načini gledanja na stvari. Ne diskriminiramo nikoga na osnovu njihovih vrijednosti i osjećaja. Kada su u pitanju pravila i zabrane, riječ je o poštovanju pravila. Kada je u pitanju teren, morate poštovati nogomet, morate poštovati teren za igru, pravila su tu da štite nogometne timove – rekao je Infantino, prenosi STA.