Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infantino: Vjerujem da će Katar biti spreman za organizaciju SP-a 2022.

infantino

Predsjednik Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Gianni Infantino izrazio je uvjerenje da će Katar biti spreman za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, bez obzira na aktuelnu krizu u odnosima te zemlje sa zaljevskim susjedima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Rukovodstvo FIFA-e pomno prati situaciju i u stalnom kontaktu smo sa vlastima Katara. Suočeni smo sa diplomatskom krizom, ali vjerujemo da će se situacija normalizirati i da će Katar moći uspješno organizirati Svjetsko prvenstvo 2022. godine“, kazao je Infantino za švicarski list “Le Matin“.

Podsjetivši da je ostalo još pet godina do planiranog Mundijala u Kataru, Infantino je kazao kako neće oklijevati da iskoristi fudbal za pomoć u rješavanju krize ukoliko se za to ukaže prilika.

Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Egipat i Jemen su 5. juna saopćili da su prekinuli sve diplomatske odnose sa Katarom, kojeg terete za destabilizaciju regije. Bahrein, Saudijska Arabija i UAE su zatvorili zračni prostor za Katar i državljanima te zemlje naredili da napuste njihove granice u roku od 48 sati. Osim toga, Saudijska Arabija je zatvorila i kopnenu granicu sa Katarom koji namjerava pokrenuti sudski proces protiv pomenute tri zemlje.