Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Infantino želi 48 reprezentacija već na SP u Kataru 2022. godine

infantino

Gianni Infantino, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), iskazao je želju da se broj reprezentacija s 32 poveća na 48 već na Svjetskom prvenstvu 2022. godine u Kataru, što bi moglo značiti da će se utakmice igrati i u još nekim zemljama Perzijskog zaljeva, prenosi Anadolu Agency (AA).

FIFA je u januaru prošle godine donijela odluku da će od Mundijala 2026. godine povećati broj reprezentacija na 48, ali je sada Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) predložila da se taj proces ubrza. Kako britanski mediji navode, sada se očekuje da se obave nezvanični razgovori s katarskim zvaničnicima, kako bi se procijenilo kakve su šanse da se takav plan realizuje. Jasno je da bi se organizator SP suočio s nizom logističkih i praktičnih problema s obzirom da bi trebao ugostiti 16 reprezentacija više.

Također, FIFA će provesti sopstvenu studiju kako bi utvrdila da li je plan prema kojem bi Katar bio domaćin još 16 utakmica izvodljiv.

“Ideja mi se čini kao vrlo zanimljiva. Moramo to ozbiljno analizirati i ako je izvodljiv, zašto ne uraditi to”, upitao se Infantino nakon sastanka s čelnicima CONMEBOL-a u Buenos Airesu, te dodao:

“Čvrsto vjerujem u povećanje broja reprezentacija, jer sam uvjeren da je to dobro za razvoj fudbala. Zato smo predložili i usvojili da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine učestvuje 48 reprezentacija.”

Katar trenutno planira izgraditi osam stadiona, što je za četiri manje od broja koji će morati imati domaćin SP 2026. godine. Mundinal u Kataru 2022. godine igraće se 28 dana u novembru i decembru, jer je pomjeren sa standardnog termina odigravanja u ljetnim mjesecima zbog prevelikih vrućina koje tada vladaju u maloj zaljevskoj državi bogatoj plinom i naftom.