Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irska pred baraž za EURO 2016: Long još uvijek van stroja

Shane-Long

Martin O'Neill, selektor fudbalske reprezentacije Republike Irske i dalje je u velikim problemima pred dvomeč baraža za EURO 2016 protiv BiH. Naime, napadač Shane Long još uvijek je van stroja u svom Southamptonu, što znači da se teško može očekivati da bude spreman za 13. novembra i prvu utakmicu baraža na “Bilinom polju”, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Ronalda Koemana, menadžera Southamptona irski napadač se još nije potpuno oporavio od povrede ligamenata gležnja, pa neće konkurisati za subotnji susret 12. kola Premier lige u gostima kod Sunderlanda.

Ova informacija je izuzetno zabrinula irske medije, koji su se već raspisali o tome kako je sada veoma teško očekivati da se Long oporavi do baraža. U isto vrijeme napominju da u prvoj utakmici u Zenici selektor O'Neill ne može računati na suspendovanog Jona Waltersa, pa će napad Irske biti desetkovan.

“Long nam i dalje nedostaje. Bio je blizu povratka i uspio je da odradi neke stvari na treningu u srijedu, ali nije još uvijek sto posto spreman. Njegova povreda je nezgodna i samo kada bude potpuno spreman kako bi bio dio našeg tima. Zbog toga neće konkurisati za sastav ovog vikenda”, rekao je Koeman.

Ipak, stiže i jedna dobra vijest za selektora O'Neilla, jer je Sam Allardyce, menadžer Sunderlanda najavio da se Johno O'Shea vraća u tim. No, kapiten Irske bez obzira na to što se oporavio od povrede nema pravo nastupa u prvoj utakmici baraža zbog žutih kartona. Rio Ferdinand, njegov nekadašnji suigrač iz Manchester Uniteda smatra da je to ogroman hendikep za Irce.

“Jako će nedostajati u petak. U velikim utakmicama on je čovjek na kojeg se možete osloniti i koji će odigrati vrhunski. O'Shea je uvijek bio pouzdan. On je fenomenalan i volio bih ga vidjeti na još jednom velikom turniru. Biće teško zaustaviti Edina Džeku bez njega. Džeko je vrhunski napadač top klase. Začudilo me što ga je Manchester City pustio. Igrao sam nekoliko puta protiv njega i teško ga je čuvati. Fizički je jak i morate ga držati što dalje od lopte. Ako dobije dobru loptu onda je nezaustavljiv. Mislim da ga Irska može zaustaviti tako što će na vrijeme neutralisati pasove kanjemu, a za to je potrebno neutralisati Miralema Pjanića. On im je najbolji veznjak. Kada ima prostora onda je sposoban uputiti sjajne lopte”, rekao je Ferdinand za irske medije.

Prva utakmica baraža za EURO 2016 između BiH i Republike Irske igraće se 13. novembra u Zenici, a revanš tri dana kasnije na dablinskom stadionu “Aviva”.