Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ispovijest zeničkog “takparoša”: Nemam drugog načina da zaradim

karte-grcka

Prije utakmica Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine na Bilinom Polju u Zenici skoro uvijek se javlja problem sa manjkom ulaznica. I navjerniji navijači Zmajeva često ne stignu kupiti ulaznice kod ovlaštenih prodavača, pa karte moraju traži od – tapkaroša.

Iako protuzakonit posao, prije neke od utakmica Zmajeva na Bilinom Polju znači da će deseci Zeničana biti uključeni u “tapkanje karata”, neki direktno kao tapkaroši ili preprodavači karata, dok će drugi imati ulogu samo da na legalnim prodajnim mjestima kupe kartu a onda je proslijede do tapkaroša koji je prodaje po skupljoj cijeni.

Nogometni savez BiH prije nekoliko godina uveo je pravilo da jedan navijač može kupiti najviše dvije karte, što je trebalo spriječititi preprodaju karata na sivom tržištu. No, to nije urodilo plodom.

– Angažujem druge da kupe karte za mene. Nakon prodaje dio novca ide njima a dio meni – kaže jedan od tapkaroša u razgovoru za agenciju Patria, koji je govorio pod uslovom anonimnosti

– Najčešće su to članovi moje porodice, studenti koje poznajem ili prijatelji koji nemaju posla. Oni stoje u redu i kupe karte koje ja dalje preprodajem. Jednostavno, ljudi se bore kako bi zaradili nešto novca – dodaje on objašnjavajući da ovaj posao radi već nekoliko godina jer nema stalno zaposljenje i nalazi se na birou za zapošljavanje.

– Često nemam drugog načina da zaradim novac, a ima porodicu koju moram hraniti – objašnjava.

Prije nekoliko godina, dok su ulaznice koštale 5 ili 10 KM, tapkaroši su zarađivali tek nekoliko maraka sa ulazice, ali je sada taj iznos mnogo veći, često i do 100 KM.

On kaže da kada Zmajevi igraju važnu utakmicu, njegovim prijateljima i njemu je kao da su dobili dobitak na lotu.

– Ako je neka reprezentacija jaka, ili ako je izuzetno važna utakmica za BiH, skoro pa 100% da ćemo prodati sve karte i dobro zaraditi – kaže on. Posljednja utakmica između BiH i Andore i nije ima išla na ruku, novac koji su uložili u kupovinu karata jedva su vratili, jer je zainteresiranost navijača za utakmicu bila dosta mala.

Prema posljednjim informacijama u Zenicu iz Welsa 10. oktobra dolazi nešto manje od 1.000 navijača. Ovaj tapkaroš kaže da će ti biti veliki dan za njega, jer će strani navijači po svaku cijenu željeti ući na stadion, a ulaznicu već odavno nema u zvaničnoj prodaji, piše Patria.