Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bruka na Euru

Italijanska štampa o “nacionalnoj katastrofi”: Sramota, bankrot i brodolom

Foto: X

To je također osjećaj Gazzetta dello Sport koja svoju naslovnu stranicu prekriži ogromnim natpisom “Sve se mora preurediti, nakon nove crne stranice za naš calcio” s fotografijom u pozadini italijanskih igrača u očaju i njihovih tifosa koji su im zviždali na kraju utakmice

Eliminacija Italije, aktuelnog europskog prvaka, u osmini finala EURA u subotu protiv Švicarske, viđena je u italijanskoj štampi u nedjelju kao “sramota”, “nacionalni bankrot” i “brodolom”.

“Šteta”, naslovio je Corriere dello Sport na naslovnoj stranici uz fotografiju igrača Azzura na zemlji, s rukama na licu.”Azzurri su u Berlinu dotakli dno, to je italijanska katastrofa”, piše dnevnik nakon poraza od Švicarske 2-0 na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

“Nismo mogli igrati nogomet, a glavna osoba odgovorna za ovu nesreću je Luciano Spalletti”, tvrdi Corriere dello Sport.

“To je nacionalni bankrot”, dodaje Tuttosport, “Švicarska nas je naučila lekciju, cijeli sistem treba revidirati”

To je također osjećaj Gazzetta dello Sport koja svoju naslovnu stranicu prekriži ogromnim natpisom “Sve se mora preurediti, nakon nove crne stranice za naš calcio” s fotografijom u pozadini italijanskih igrača u očaju i njihovih tifosa koji su im zviždali na kraju utakmice.

Nacionalna katastrofa

“Vrijeme za isprike je prošlo: bez igre, bez karaktera, bez ideja, bez bljeska bez časti, bez isprika, Italija je nakon što se nije uspjela kvalifikovati na posljednja dva svjetska prvenstva, napustila EURO, ponižena od protivnika i osporavana od navijača”, piše dnevnik na svojim ružičastim stranicama.

“U četiri utakmice ovog EURA, ako izuzmemo prvih tridesetak minuta protiv Albanije, Italija nije pokazala ništa od onoga što se od nje očekivalo”, nastavlja urednik najprodavanijeg italijanskog sportskog dnevnika.

Za Gazzettu dello Sport koja ukazuje na “mnoge strukturalne probleme koji objašnjavaju ovu nacionalnu katastrofu”, pronađena je i odgovorni krivac, Spalletti, koji je prošlog kolovoza hitno zamijenio Roberta Mancinija.

“Nije uspio dati Nazionaleu tehnički izgled, kao što nije uspio dati igračima koje je odabrao odlučnost, želju za borbom. Bila je to tehnička, taktička i osobna olupina”, žali dnevnik.

“Ni iluzija nije postojala”

“Upali smo u treći svijet nogometa, nakon dva propuštena svjetska prvenstva, koja smo gledali na televiziji i ovog neslavnog Evropskog prvenstva na kojem smo uspjeli pobijediti samo Albaniju. Između to dvoje bila je noć na Wembleyu, bljesak munje u pustinji i naslov prvaka”, nastavlja dnevnik.

“Katastrofa Italije”, piše rimski dnevnik Il Messaggero. “Azzurri: čak ni iluzija postojanja”, dodaje La Reppublica.

Iako nijedan od ovih naslova ne poziva na Spallettijevu ostavku, italijanski nogomet znat će više o svojoj budućnosti u podne kada je Italijanski nogometni savez (FIGC) sazvao je press konferenciju sa Spallettijem i predsjednikom FIGC-a, Gabrieleom Gravinom.