Fudbal

Razočaravajuća prognoza

Italijanski epidemiolog: Navijači neće na tribine do oktobra

22/03/2020

“Može i mora postojati neko ublažavanje. Moći ćemo se vratiti na posao, izaći van, ali sve se to mora učiniti vrlo sporo i oprezno"

Ugledni italijanski epidemiolog Pierluigi Lopalco smatra kako se navijači na utakmice Serie A neće smjeti vratiti barem do oktobra  ove godine.

“Moramo biti jasni s ljudima. Mislim da će vjerovatno biti nemoguće da mnoštva posjećuju nogometne utakmice prije oktobra. Moje predviđanje je da će se restriktivne mjere kretanja nastaviti barem do ljeta,” kazao je Lopalco za La Repubblicu.

Epidemiolog u italijanskoj radnoj grupi smatra kako će doći do ublažavanja karantina, ali da se sve mora učiniti vrlo sporo i oprezno.

“Može i mora postojati neko ublažavanje. Moći ćemo se vratiti na posao, izaći van, ali sve se to mora učiniti vrlo sporo i oprezno.”

Podsjećamo, prije nekoliko dana njemački virolog iz Hamburga je apelirao za nastavak Bundeslige tek 2021.

“Nije realno da će sezona biti završena. Vidite kakva je situacija u Evropi i s čime smo još suočeni”, rekao je virolog Jonas Schmidt-Chanasit iz Bernhard Nocht Instituta za tropsku medicinu u Hamburgu.

“Čak i da nismo teško pogođeni, to ne znači da bi trebalo dopustiti nastavak nogometnog prvenstva. To bi vodilo ka značajnom pogoršanju stanja. Mišljenja sam da će se uvjeti za nastavak steći najranije sljedeće godine”, smatra Schmidt-Chanasit.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.