Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italijanski savez suspendovao cijelu ligu zbog bankrota klubova

bari_navijaci_italija

Dok najbolji klubovi u italijanskom nogometu proživljavaju pravu malu renesansu i Serie A izgleda sve atraktivnije, u drugom razredu tamošnjeg nogometa vlada pravi haos. Serie B je suspendirana najmanje do 9. oktobra, a pitanje je hoće li i onda krenuti.

Haotično stanje počelo je nakon što su bankrotirala čak tri kluba u drugoj ligi. Riječ je o Ceseni, Bariju i Avellinu koji su automatski izbačeni iz prvenstva, pa je od 22 predviđena kluba u ligi ostalo njih 19.

Kako nije dozvoljeno da igra 19 klubova iz Italijanskog nogometnog saveza odlučili su reagovati. Iako je pravilnikom propisano 22 kluba i tako se igra godinama, Italijani su na brzinu odlučili da se ove sezone igra s 20, samo da se što prije riješi situacija.

Jedno mjesto trebao je popuniti neki trećeligaš, ali svi zahtjevi koji su stigli na adresu Saveza za ulazak u viši rang su odbijeni pa izgleda da će se liga nastaviti s 19 klubova. Ipak, tu neće biti kraj glavoboljama Saveza. Trećeligaši Siena, Novara, Trenana i Pro Vercelli odlučili su s Udruženjem nogometaša tužiti Savez i tražiti da druga liga bude suspendovana do daljnjeg. Ako se ne ispune njihovi zahtjevi, spremni su i na štrajk.

Regionalni sud u Rimu suspendovao je prvenstvo dok Savez ne odluči koliko će se klubova takmičiti. Ako se vrati stari model s 22 kluba, onda će se glasati i koja će tri trećeligaša preskočiti u rang više. Kako god, ništa od druge lige barem još mjesec dana…