Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italijanskom nogometu prije sudbina Titanica

Carlo Tavecchio

Predsjednik italijanskog nogometnog saveza Carlo Tavecchio upozorio je kako je samo pet klubova u Serie A finansijski stabilno, te da imaju kvalitetnu viziju za budućnost.

U razgovoru za list La Gazzetta dello Sport Tavecchio je govorio o novim finansijskim kontrolama koje namjerava implementirati nakon bankrota Parme.

[pull_quote_right]Besmisleno je da imamo tri profesionalne lige, kad su dvije sasvim dovoljne[/pull_quote_right]

“Ove godine smo izanalizirali sve finansijske izvještaje i mogu reći da ima klubova koji su u finansijskim problemima čak i u velikim gradovima. Upozorili smo ih da će od sljedeće sezone morati poštovati određene parametre ili će u suprotnom biti izbačeni iz lige. Da je to pravilo bilo na snazi već ovog ljeta, samo bi se pet klubova moglo registrirati za sljedeću sezonu Serie A”, rekao je Tavecchio.

“Aktuelni sistem ide istim putem kao i Titanic. Ne možemo dozvoliti ponavljanje slučaja Parma. Ne možemo te probleme riješiti jednim potezom, ali uz petogodišnji plan možemo izliječiti italijanski nogomet i spasiti ga bankrota.”

Tavecchio je naglasio i kako se nada kompletnoj rekonstrukciji italijanskog ligaškog sistema, koji smatra prenapuhanim.

“Besmisleno je da imamo tri profesionalne lige, kad su dvije sasvim dovoljne – elitna liga i druga koja ujedinjuje Serie B i Lega Pro, i to ova posljednja s jasnim ciljem promovisanja mladih igrača. Ali, mislite li da će to biti lako? Bilo bi sjajno kad bismo uspjeli smanjiti Serie A i B na po 18 klubova, i s dvije grupe od 18 klubova u Lega Pro to bi ukupno bilo 72 profesionalna kluba”, zaključio je Tavecchio.