Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivica Osim izabran za počasnog predsjednika Nogometnog saveza BiH

Održana redovna Skupština NSBiH

Izborna skupština Nogometnog saveza BiH (NSBiH) počela je zasjedanje u hotelu “Terme“ u sarajevskom naselju Ilidža. Na sjednici je prisutno svih 60 delegata (40 iz FBiH i 20 iz RS).

Skupštini NS BiH obratio se Jacques Bondallaz, predstavnik Evropske fudbalske federacije (UEFA), koji je prenio pozdrave predsjednika Aleksandera Čeferina i zaželio delegatima uspješan rad.

Potom je Ivica Osim, proslavljeni bh. trener i fudbalski radnik imenovan za počasnog predsjednika NSBiH zbog njegovih zasluga u radu saveza. Prijedlog Izvršnog odbora usvojen je jednoglasnom odlukom Skupštine. Osimu je uručena i plaketa NSBiH.

Delegati će na današnjem zasjedanje izabrati članove Izvršnog odbora saveza, odnosno njih 13 od 15, koliko ih je u ovom tijelu. Naime, Irfan Durić i Mile Kovačević kao predsjednici entitetskih saveza u IO su ušli po automatizmu. Za preostalih 13 mjesta u opticaju je 26 kandidata, po dva iz devet kantona u FBiH i četiri iz regija u RS. Skupština će glasati za po jednog u svakom “međusobnom duelu“.

Nakon što Skupština konstituiše novi saziv IO svaki od 15 članova imat će pravo podnijeti kandidaturu za predsjednika NSBiH. Skupština će izabirati i dva potpredsjednika Saveza.

“Član Izvršnog odbora koji u prvom krugu glasanja članova Skupštine NS BiH dobije najmanje tri četvrtine glasova delegata prisutnih na sjednici bit će izabran za predsjednika. Ako ne dobije tri četvrtine glasova u prvom, u drugom krugu predsjednik će biti izabran većinskom voljom”, navodi se u Statutu NSBiH.