Fudbal

Saopštenje za javnost

Iz NSBiH odgovorili FK Sarajevo i načelniku Nedžadu Ajnadžiću

25/07/2019

Sve ove uslove su znali u FK Sarajevo kao i u Općini Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića

Povodom učestalih komentara na informaciju da FK Sarajevo utakmicu III pretkola UEFA Evropa lige ne može igrati na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“, a pogotovo na današnju izjavu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića da je NS/FS BiH odgovoran za nastalu situaciju oglasili su se iz Nogometnog saveza BiH.

“Sva pravila i propise za odigravanje zvaničnih klupskih i reprezentativnih utakmica određuje UEFA. Svima, koji su uključeni u ovu problematiku je jasno, ili bi trebalo biti jasno, da je UEFA još od 2006. godine propisala kategorizaciju stadiona i pravila koja kategorija stadiona važi za koju vrstu i nivo takmičenja. Kada su pitanju kvalifikacione utakmice „A“ reprezentacije za EP i SP, stadioni moraju ispunjavati uslove III kategorije. Kada su u pitanju klupske utakmice UEFA Lige prvaka i Evropa lige prva dva pretkola se igraju na stadionima II kategorije, III pretkolo i play off se igra na stadionima III kategorije, a grupna faza na stadionima IV kategorije”, kaže se u saopćenju NSBiH.

Sve ove uslove su znali u FK Sarajevo kao i u Općini Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića. Naime, tokom mjeseca aprila i maja ove godine održano je nekoliko sastanaka sa predstavnicima Općine Centar i FK Sarajevo (o čemu je javnost blagovremeno obavještavana), a na kojem su predstavnici NS/FS BiH detaljno pojasnili uslove za III kategoriju i šta je potrebno dodatno uraditi na stadionu „Asim Ferhatović-Hase“.

Zato je u najmanju ruku neprimjereno odgovornost za neispunjenje kriterija III kategorije za stadion „Asim Ferhatović-Hase“ pripisivati NS/FS BiH ili što je još gore, kao u slučaju načelnika Ajnadžića izjavljivati da mu nije jasno da se jedna utakmica mogla odigrati, a druga ne može.

Ne može se vlastita odgovornost i navodna neinformiranost prebacivati na NS/FS BiH. To NS/FS BiH neće nikad dozvoliti, stoji u saopćenju NSBiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.