Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pomažu ubijanje ukrajinaca"

Iz Šahtara od FIFA-e zatražili izbacivanje reprezentacije Irana sa SP-a

sahtar-dinamo

Ipak, teško je vjerovati da će FIFA izbaciti Iran s Mundijala mjesec dana prije takmičenja

Serhij Pelkin, prvi čovjek ukrajinskog Šahtara, zatražio je od FIFA-e da izbaci Iran sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Kao razlog naveo je činjenicu da Iran učestvuje u oružanom napadu na Ukrajinu.

“Tražimo od FIFA-e da izbaci iransku reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva zbog napada na Ukrajinu”, saopštili su iz Šahtara:

“To bi bila poštena odluka kako bi se privukla pažnja svijeta na državu koja pomaže u ubijanju Ukrajinaca. Upražnjeno mjesto bi trebalo pripasti Ukrajini. Naša reprezentacija nije imala jednake uslove kao i ostale reprezentacije za vrijeme doigravanja. Naši momci su igrali srcem.”

“Ova odluka je istorijski i sportski opravdana. Apeliram na sve da izvrše pritisak na čelnike FIFA-e da se to dogodi. Dosta je skrivanja iza teze da politika nema uticaja na sport”, smatra Pelkin.

Ipak, teško je vjerovati da će FIFA izbaciti Iran s Mundijala mjesec dana prije takmičenja. Ako bi se to i dogodilo, njihovo mjesto zauzela bi reprezentacija iz iste konfederacije.

To bi bili Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su u play-offu ispali od Australije. Iran je u grupi B i tamo će igrati protiv Engleske, SAD-a i Walesa.