Iz Želje odgovorili NSBiH: Vaš video nije argument, bio je ofsajd

ofsajd siroki zeljo

Upravni odbor Fudbalskog kluba Željezničar je povodom odluke Komiteta za suđenje Nogometnog saveza BiH, koja se odnosi na utakmicu 4. kola BHT Premijer lige BiH odigrane između NK Široki Brijeg i FK Željezničar, izdao saopćenje.

Iz sarajevskog kluba navode da je Komitet za suđenje uz odluku dostavio i video prilog koji bi trebao predstavljati dokaz da je linijski sudija Amer Macić donio ispravnu odluku signalizirajući nedozvoljenu poziciju i time poništivši pogodak u 93. minuti utakmice.

– Analizom dostavljenog video priloga nedvosmisleno je jasno da se kao krunski dokaz koristi linija koja počinje od pomoćnog sudije i veže se za posljednjeg igrača odbrane domaće ekipe. Takav materijal se apsolutno ne može koristiti kao argument s obzirom da se na tom prikazu ne nalazi orijentir koji bi pokazao da se linija iscrtana od strane Komiteta nalazi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na aut liniju. Pored toga, ovaj materijal također pretpostavlja da je sudija u trenutku dodavanja lopte bio u liniji sa posljednjim igračem odbrane NK Široki Brijeg, što nije realna pretpostavka – saopćeno je iz FK Željezničar.

Bez obzira što postoji još nekoliko snimaka spornog detalja utakmice, dodaje se, koji su snimljeni drugim kamerama, Komitet za suđenje je za obrazloženje svoje odluke odlučio da iskoristi upravo onaj materijal koji ništa ne dokazuje jer ne postoje referentne tačke kao što je linija šesnaesterca.

– Na drugim snimcima se jasno vidi linija šesnaesterca za koju znamo da je okomita na aut liniju i ti snimci stoga predstavljaju neuporedivo ispravniju polaznu tačku za analizu situacije. Na osnovu referentnih tačaka se može utvrditi položaj kamere, te sa mnogo većom preciznošću odrediti da li je napadač FK Željezničar u trenutku upućivanja lopte bio u nedozvoljenoj poziciji. S obzirom da je nekoliko različitih kamera snimilo spornu situaciju, pozivamo Komitet za suđenje da prikupi dodatne snimke koji pokazuju liniju šesnaesterca i/ili liniju centra u trenutku predaje lopte – istaknuto je.
Iz FK Željezničar žele podsjetiti da je Boro Elčić, stručni komentator BHT-a i bivši sudija i savezni instruktor suđenja, također ustanovio da je odluka o poništavanju pogotka bila pogrešna.

– Ako dodatno imamo u vidu činjenicu da je pomoćni sudija Amer Macić već napravio propust kod signaliziranja nedozvoljene pozicije u 66. minuti kod rezultata 0:1, što je potvrdio i Komitet za suđenje, tim prije ne želimo prihvatiti ishitrene dokaze koji nisu potkrijepljeni argumentima. Fudbalska igra je dinamična i greške su uvijek moguće, pa tim prije te situacije trebamo nazvati pravim imenom, što se očekuje i od Komiteta za suđenje, a argumentovana komunikacija jednog fudbalskog kluba se ne može klasifikovati kao neosnovani pritisak na Komitet – zaključuje se u saopćenju FK Željezničar.