Fudbal

vrijeme je za sport!

Iz Želje poslali jasnu poruku Savezu: Želimo i možemo nastaviti fudbalska takmičenja

15/05/2020

Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva dostavio je Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine zvanični stav o nastavku prvenstva, odgovore na postavljeni upitnik, te detaljan plan organizacije utakmica i trenažnog procesa

Fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva dostavio je Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine zvanični stav o nastavku prvenstva, odgovore na postavljeni upitnik, te detaljan plan organizacije utakmica i trenažnog procesa.

”Sva fudbalska takmičenja u Bosni i Hercegovini, a u vezi s virusom COVID-19, odgođena su 12. marta 2020. godine. Svakodnevno prateći sredstva javnog informisanja možemo reći da je epidemiološka situacija u BiH zadovoljavajuća, a to nam potvrđuju i odluke nadležnih organa kojima su skoro sve djelatnosti vraćene u rad, a po našem mišljenju vrijeme je i za sport”, istakli su iz FK Željezničar.

”Stav FK Željezničar o nastavku svih fudbalskih takmičenja u BiH je jasan – najtrofejniji bh. klub želi nastavak odigravanja BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa naše zemlje, te da tako na zelenom terenu dobijemo odluke o prvaku, osvajaču Kupa, ekipama koje će predstavljati BiH na evropskoj sceni, te o mjestima koja vode u niže rangove. NS BiH je u protekloj sedmici klubovima dostavio upitnik koji sadrži pitanja o nastavku igranja prvenstva, a FK Željezničar je dostavio krovnoj kući bh. fudbala odgovore na sva pitanja, te detaljne dokumente koji se odnose na plan organizacije utakmice kao domaćin, jasan i precizan plan odlaska i putovanja na gostujuće utakmice, spisak mjera i uputa o ponašanju igračima i ostalom osoblju između utakmica, treninga, i slično… Planovi koji su dostavljeni sadrže sve detalje kao što su organizacija i sprovođenje trenažnog procesa, testiranja na COVID-19, stalna dezinfekcija svlačionica i prostorija na stadionu, odlazak na gostujuće utakmice i boravak u karantinu, organizacija domaće utakmice, dolazak ekipa i službenih lica na stadion, te plan o organizaciji medijskih aktivnosti”.

U FK Željezničar smatraju da se takmičenje treba završiti u postojećem formatu ukoliko to epidemiološke mjere i odluke nadležnih organa u Federaciji BiH i RS, entitetima Bosne i Hercegovine, budu dozvoljavale.

”Ipak, ukoliko se ne bi stvorili uslovi za nastavak prvenstva od 7. juna 2020 godine kako je predloženo na video sastanku 14. maja, FK Željezničar je NS BiH i svim klubovima dostavio četiri prijedloga termina i formata takmičenja, a sve u cilju regularnog i sportskog završetka takmičenja. Svi ovi prijedlozi su u potpunosti sa preporukama i uslovima koje je propisala i UEFA-e”, poručuju iz FK Željezničar.

FK Željezničar smatra da je nastavak BH Telecom Premijer lige BiH i Kupa BiH realan, a pogotovo zbog popuštanja mjera u proteklim danima.

”Ističemo da zbog neigranja utakmica klubovi mogu izgubiti značajna finansijska sredstva, a s obzirom na već tešku situaciju u bh. fudbalu i općenito u sportu to bi bio jako težak udarac za klubove. Nadamo se da ćemo krenuti putem skoro svih evropskih država i liga iz regije koje su se odlučile za nastavak fudbalskih takmičenja i pored toga što su imale težu epidemiološku situaciju i statistički mnogo više zaraženih. Ukoliko, ipak, dođe do odluke o prekidu prvenstva stav FK Željezničar u slučaju prekida prvenstva, a u vezi s plasmanom na tabeli, je da nijedna ekipa ne napusti Premijer ligu BiH, da se ne proglasi prvak, te da nastup u evropskim takmičenjima ostvare ekipe po trenutnom stanju na tabeli. Ipak, nadamo se da do prekida prvenstva neće doći, a da je svima jasno da fudbal bez navijača, a pogotovo bez igre nema smisla”, naveli su iz FK Željezničar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.