Uznemirujući prizori

Izrešetan autobus s nogometašima, nekoliko njih se bori za život (FOTO)

78853776_2669561176437303_4593723833835323392_o

U trenutku napada autobus je prešao trećinu od čak 822 kilometra i 14 sati dugog putovanja na gostovanje kod ekipe Golden Stars.

Najmanje petorica igrača i vozač autobusa nigerijskog nogometnog prvoligaša Ifeanyi Ubah u kritičnom su stanju nakon što su na njih vatru otvorili pljačkaši maskirani u vojne uniforme, prenose svjetski mediji.

U trenutku napada autobus je prešao trećinu od čak 822 kilometra i 14 sati dugog putovanja na gostovanje kod ekipe Golden Stars.

Najnoviji napad dogodio se na istom putu na kojem je prije pet godina napadnut i autobus Kano Pillarsa, pri čemu je i pet njihovih igrača tada ranjeno hicima iz vatrenog oružja.

Nogometni klub Ifeanyi Ubah se oglasio povodom uznemirujućeg događaja, iznio u javnost i fotografije ranjenih fudbalera i oštećenog autobusa.

– Naše igrače i članove stručnog štaba su napali naoružani razbojnici u blizini Kaba krivine nedaleko od Lokoja na putu za Kano na utakmicu sa ekipom Jigawa Golden Stars – saopštili su.

Nigerijski klubovi su zbog neimaštine prisiljeni na užasno duga, iscrpljujuća i opasna gostovanja po jako lošim drumovima, na kojem su najveće opasnosti pljačkaši i teške saobraćajne nesreće.

Ovo je bio samo jedan u nizu napada na sportiste na nigersijkim putevima. Aba Warriors napadnuti su prošle godine na putu na kup utakmicu u glavni grad Lagos, kao i Osun United kada su putovali na utakmicu prve lige.

Prethodnog mjeseca dvije fudbalerke Police Machinea poginule su u saobraćajnoj nesreći. Prije 10 godina čak 32 nigerijska fudbalera poginula su u saobraćajnim nesrećama dok su se vozili na gostovanja.